15 Novembra, 2013

Ministar Kaplan prisustvovao prezentaciji projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground u Zagrebu

{loadposition like}

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, prisustvovao je prezentaciji projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground koja je upriličena u zagrebačkom Muzeju savremene umjetnosti.

Na prezentaciji projekta, između ostalih, učestvovali su i kustosi drugog ciklusa projekta Branko Franceschi i Basak Senova te direktor projekta Edo Hozić.

Govoreći o projektu koji je u četiri godine postojanja prepoznat kao platforma za promociju i ishodište regionalnih kulturnih vrijednosti, ministar Kaplan je istakao njegov značaj za Bosnu i Hercegovinu i Federaciju BiH, budući da je riječ o glavnom pokretaču regionalne saradnje na najvišem nivou.

Inače, prvo izdanje projekta je proglašeno kulturnim događajem Evrope u 2011. godini, a drugo izdanje je 2013. godine dobilo pokroviteljstvo UNESCO-a.

Prvi ciklus Projekta ostvaren je u partnerstvu s Republikom Srbijom i Crnom Gorom. Izbornici prvog ciklusa projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground bili su Branislav Dimitrijević (Beograd) i Petar Ćuković (Podgorica).

U organizaciji drugog ciklusa projekta zemlje partneri bile su Republika Hrvatska i Republika Turska. Izborničkog zadatka prihvatili su se historičar umjetnosti Branko Franceschi (Zagreb) i kustosica Basak Senova (Ankara). Osim današnje prezentacije, u Zagrebu je promovirana i knjiga projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground.