20 Novembra, 2013

Evropska komisija pozdravlja odluku Evropskog parlamenta o odobrenju programa Kreativna Evropa

 

Brisel, 19. novembra 2013. godine

Evropska kultura, kino, televizija, muzika, književnost, izvedbene umjetnosti, naslijeđe i srodna područja imat će koristi od povećane podrške iz novog programa Evropske komisije Kreativna Evropa, koji je danas, 19.11.2013. godine, odobrio Evropski parlament. S Budžetom od 1,46 milijardi EUR tokom slijedećih sedam godina, 9 % više od trenutačnog iznosa, program će pružiti poticaj kulturnim i kreativnim sektorima koji su glavni izvor radnih mjesta i razvoja. Programom Kreativna Evropa osigurat će se sredstva za najmanje 250 000 umjetnika i kulturnih radnika, 2000 kina, 800 filmova i 4500 književnih prijevoda. Njime će se pokrenuti i novi instrument za davanje jamstava kojim će se malim preduzećima iz područja kulturnog i kreativnog sektora omogućiti pristup bankovnim kreditima u ukupnom iznosu do 750 milijuna EUR-a.

Pozdravljajući današnje glasovanje, Androulla Vassiliou, evropska povjerenica za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade, izjavila je: „Ovo ulaganje velika je novost za evropsku filmsku industriju, za kulturu i umjetnost te za javnost. Programom Kreativna Evropa omogućit će se našim dinamičnim sektorima kulture stvaranje novih radnih mjesta i veći doprinos EU privredi. Hiljade talentiranih umjetnika moći će nastupati pred novom publikom u Evropi i izvan nje, promičući istovremeno kulturnu i jezičnu različitost. Osim što omogućuje veliku podršku u obliku bespovratnih sredstava, naše jamstvo omogućit će stotinama malih preduzeća pristup finansijskim sredstvima,” dodala je.

Kreativna Evropa temelji se na iskustvu i uspjehu programa Kultura i MEDIA kojima se podupiru kulturni i audiovizuelni sektori više od 20 godina. Novim programom obuhvaćeni su potprogram Kultura, popratne izvedbene i vizualne umjetnosti, naslijeđe i druga područja te potprogram MEDIA kojim će se osigurati sredstva za kino i audiovizuelni sektor. Nova međusektorska struka podržat će politiku saradnje, poprečne mjere i novi instrument za davanje jamstava koji će biti dostupan od 2016. godine.

Evropske prijestolnice kulture, Evropska oznaka baštine, Dani evropske baštine i pet evropskih nagrada (nagrada Evropske unije za kulturno naslijeđe/nagrade Europa Nostra, nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu, nagrada Evropske unije za književnost, European Border Breakers Awards i nagrada Evropske unije Prix MEDIA) također će primiti potporu u okviru programa Kreativna Evropa.

Najmanje 56 % od budžeta programa izdvojit će se za potprogram MEDIA i najmanje 31 % za potprogram Kultura. Time se uveliko odražava udio finansiranja koji ova dva područja trenutačno dobivaju. Najviše 13 % budžeta bit će izdvojeno za međusektorsku struku čime je obuhvaćena pomoć za „deskove programa Kreativna Evropa” u svakoj zemlji koja učestvuje u programu, pružajući savjete potencijalnim korisnicima. Oko 60 milijuna EUR-a namijenjeno je saradnji u području politike i poticanju inovativnog stvaranja publike te novih poslovnih modela.

Kreativna Evropa: tko profitira?

  • Programom Kreativna Evropa podržat će se:
  • 250 000 umjetnika i kulturnih radnika te njihov rad, dopuštajući im da prodru do nove publike izvan svojih zemalja,
  • više od 800 evropskih filmova dobit će podršku za distribuciju kako bi ih mogla pogledati publika diljem Evrope i svijeta,
  • najmanje 2000 evropskih kina imat će koristi od sredstava, pod uvjetom da su najmanje 50 % snimljenih filmova evropski filmovi,
  • više od 4500 knjiga i drugih književnih djela dobit će podršku u obliku prijevoda čime će se autori moći probiti na nova tržišta, a čitaoci uživati u djelima na maternjem jeziku.
  • hiljade kulturnih i audiovizuelnih organizacija i stručnjaka imat će koristi od sredstava namijenjenih osposobljavanju kojim se omogućuje sticanje novih vještina i jačanje sposobnosti za rad u inostranstvu.

Evropski kulturni i kreativni sektori predstavljaju do 4,5 % GDP-a EU-a, a zapošljavaju više od 8 miliona ljudi. U okviru programa Kreativna Evropa pomoći će im se da više pridonesu evropskoj privredi iskorištavanjem prilika koje je stvorila globalizacija i digitalni napredak. To će im, također, omogućiti da savladaju izazove poput fragmentacije tržišta i teškoće u pristupu finansijskim sredstvima te da pridonesu boljem stvaranju politike olakšavajući time dijeljenje znanja i iskustva.

Slijedeći koraci

Program Kreativnu Evropu svakako će usvojiti Vijeće (28 država članica) u sedmicama koje dolaze, a stupit će na snagu u januaru 2014. godine.

Dodatne informacije

European Commission: Creative Europe,
Creative Europe na Facebooku
Pridružite se razgovoru na Twitteru #CreativeEurope
Web-mjesto Androulle Vassiliou
Pratite Androullu Vassiliou na Twitteru @VassiliouEU