11 Maja, 2012

Ministar Kaplan organizirao prijem za ekipu filma “Djeca”, rediteljice Aide Begić

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, organizirao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH, prijem u čast rediteljice Aide Begić i ekipe filma “Djeca”, koji će svjetsku premijeru zabilježiti na ovogodišnjem 65. Kanskom film festival. Film “Djeca” uvršten je u službenu selekciju programa Un Certain Regard i jedino je ostvarenje iz regije koje će biti prikazano na prestižnom Kanskom festivalu.

im1Pozdravljajući goste i zvanice prijema, ministar Kaplan je istakao da je izbor filma “Djeca” u festivalsku selekciju veliki uspjeh za Bosnu i Hercegovinu. Ministar je naglasio i to da su svi filmski radnici u BiH jedna ekipa, zbog čega je uspjeh jednog od njih ujedno i uspjeh svih nas. Potcrtao je činjenicu da je Federalno ministarstvo kulture i sporta finansijski podržalo film putem Fondacije za kinematografiju, naglasivši da će ministarstvo i ubuduće stajati iza filmskih projekata u BiH.

Rediteljica Aida Begić je, pozdravljajući sve prisutne, istaknula da je vrlo ponosna na činjenicu što se ovim filmom predstavlja cijela nova generacija bh. glumaca, kao i na to da je većina ekipe iz BiH. “Smatram da je film najznačajnija investicija za budućnost, jer je to ujedno i investicija u ljude. Film “Djeca” govori o generaciji mladih ljudi koji su se ili tek rodili kada je počeo rat u BiH, ili su bili mali, tako da je rat bilo prvo za šta su saznali. Shvatila sam da je umjetnost jednako važna kao hljeb i voda, jer nas ona čini dostojanstvenim”, kazala je rediteljica. Još jednom je naglasila izniman uspjeh ulaska filma u zvaničnu selekciju Kanskog festivala, na koji je bilo prijavljeno oko 2.000 filmova te i nazvala to krunom četverogodišnjeg rada na ovom ostvarenju.

{loadposition like}