16 Maja, 2024

Međunarodni dan muzeja i Evropska noć muzeja 2024 – 18. maja 2024

 

“Muzej je duhovno mjesto. Ljudi stišaju glas kad priđu umjetnosti” (Mario Botta)

 

Od 1977. godine, Međunarodni savjet muzeja (ICOM) organizuje Međunarodni dan muzeja u čast muzejske zajednice širom svijeta. Ideja za ovaj dan nastala je prilikom sastanka 1951. godine pod nazivom “Crusade for museums” (Borba za muzeje), kada je istaknut značaj muzeja u obrazovanju i kulturnoj razmjeni. Svake godine sve više muzeja širom svijeta pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana muzeja.

Prošle godine, više od 37.000 muzeja iz 158 zemalja učestvovalo je u ovom globalnom događaju, promičući kulturno naslijeđe i obrazovanje.

Muzeji u Bosni i Hercegovini pripremaju se za Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć muzeja 2024.

U sklopu ovog događaja, nekoliko značajnih muzeja bit će otvoreno za posjetitelje:

  • Gradski muzeji Sarajevo: Muzej savremene umjetnosti ARS AEVI, Olimpijski muzej Sarajevo i Muzej Valter brani Sarajevo pružit će posjetiocima priliku da istraže različite aspekte kulturne baštine i umjetnosti.
  • Franjevački muzej i galerija Široki Brijeg predstavit će izložbu “Digitalni dodir”, koja će prikazati fundus muzeja i radove studenata Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg kroz VR tehnologiju.
  • Centar za kulturu Ahmed Muradbegović Gradačac priređuje izložbu “Zlatovez – Rukopis žena stare Bosne”.

Program obilježavanja Međunarodnog dana muzeja 2024. uključivat će posjete, izložbe, predavanja i interaktivne radionice koje će posjetiocima omogućiti da dublje uđu u svijet umjetnosti, historije i kulturnog naslijeđa.

Posjetioci će imati priliku besplatno posjetiti muzeje kako bi promovisali obrazovanje, kulturnu razmjenu i međunarodno razumijevanje putem umjetnosti i baštine.

S ciljem obilježavanja Međunarodnog dana i evropske noći muzeja 2024, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, organizuju izložbu pod nazivom „U susret Noći muzeja„ dana 17. 5. 2024. godine u 15,00 sati u prostorijama Ministarstva.

Kolekcija je iz Arhiva Zavoda za zaštitu spomenika.

Imajući u vidu recentnu historiju BiH i nužne obnove objekata kulturno-historijskog naslijeđa, stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika izložbom predstavljaju faze obnove teško oštećenih muzejskih objekata.

Pratite lokalne medije i službene kanale muzeja za više informacija o programu i aktivnostima tokom Međunarodnog dana muzeja i Evropske noći muzeja 2024.