17 Novembra, 2015

Livno domaćin ovogodišnjih Dana europskog naslijeđa

{loadposition like}

Tradicionalna kulturna manifestacija „Dani europskog naslijeđa 2015“, ove godine će biti organizirana u Livnu, od 19. do 21. novembra.

Tim povodom je danas, u Federalnom ministarstvu kulture i športa, organizirana press konferencija na kojoj je predstavljen ovogodišnji program.

Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio i zajedničkog kulturnog naslijeđa. Tema manifestacije Dani europskog naslijeđa, je nematerijalna kulturna baština koja je u neraskidivoj vezi sa materijalnim i prirodnim naslijeđem, kao segmentom cjelokupnog kulturnog naslijeđa, izjavila je na današnjoj konferenciji za medije federalna ministrica kulture i športa, Zora Dujmović.

Zaslužnim pojedincima i institucijama i ove godine će biti dodijeljene povelje za doprinos očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Na prigodnoj svečanosti koja će biti upriličena u Livnu, povelje će biti dodijeljene ovogodišnjim dobitnicima, ekspertima koji su dali nemjerljiv dopinos u oblasti očuvanja i zaštite nematerijalne kulturne baštine, najavio je savjetnik za organizaciju i strateško planiranje u oblasti kulture, Mate Bandur.

„Ove godine, stručni skup u okviru Dana europskog naslijeđa posvetit ćemo gangi, tradicijskom narodnom muzičkom obliku. Naši gosti, ugledni znanstvenici, podijelit će sa nama vrijedna saznanja o ovom dijelu naše baštine“, dodao je Bandur.

Zavod za zaštitu spomenika u Livnu će promovirati novo izdanje godišnjaka „Naše starine“, stručne publikacije koja je prepoznatljiva i cijenjena među institucijama i stručnjacima koji se bave zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regiji, ali i šire. „U časopisu Naše starine prezentiran je rad Zavoda na obnovi i zaštiti kulturne baštine kroz vlastite resurse, dokumentaciju i stručni kadar. Osim članaka stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika, u novom, XXIII broju časopisa Naše starine, objavljeni su i znanstveni radovi vanjskih saradnika iz Bosne i Hercegovine i regije.

Ovogodišnji program Dana europskog naslijeđa će biti organiziran u Franjevačkom Muzeju i galeriji Gorica Livno. S bogatim muzejskim zbirkama, izložbenim prostorijama i stručnim osobljem naša ustanova se svrstala među moderne muzejsko-galerijske ustanove. Zadovoljstvo nam je što će Livno i Muzej i galerija Gorica Livno biti domaćini manifestacije Dani europskog naslijeđa, izjavio je direktor Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno, Josip Gelo.

U okviru obilježavanja Dana europskog naslijeđa, tradicionalno se organizira i program „Mladi i naslijeđe“, u kojem učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola Federacije BiH.

U sklopu ovogodišnje manifestacije bit će postavljena izložba najuspješnijih učeničkih radova pod nazivom “Volim baštinu”. Radovi svjedoče o kreativnosti, znanju i ljubavi mladih za kulturno-historijsko naslijeđe. Učenici iz 20 bosanskohercegovačkih gradova, zajedno sa nastavnicima, boravit će u Livnu te primiti zaslužene diplome i priznanja.

Mladi će također učestvovati u radionici pod nazivom Od arheološkog iskopavanja do muzejske vitrine.

Manifestaciju Dani europskog naslijeđa od 1991. godine tradicionalno organiziraju europske zemlje, a utemeljena je poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu od strane Vijeća Europe.