18 Novembra, 2021

Izložba „Stećci – Svjetska baština UNESCOA“ otvorena na svečanom obilježavanju 560. godišnjice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića

Foto 9Svečano obilježavanje 560. godišnjice krunidbe posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića, upriličena je sinoć u Jajcu, u organizaciji Javne ustanove „Agencija za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“ i Javne ustanove „Dom kulture u Jajcu“.

U sklopu prigodnog programa obilježavanja, u Javnoj ustanovi „Dom kulture Jajce“, otvorena je i izložba Federalnog ministarstva kulture i sporta i Zavoda za zaštitu spomenika „Stećci – Svjetska baština UNESCOA“.

Izložbu fotografija stećaka, snimljenih sedamdesetih godina, otvorio je direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Ante Vujnović, koji se u svom pozdravnom govoru osvrnuo na važnost stećaka na našim prostorima.

„Predstavljajući stećke kao naše naslijeđe iz minulih stoljeća, nastojimo podizati svijest o važnosti njegovog očuvanja budućim generacijama”, istakao je Vujnović naglasivši kako izložba trenutno prikazuje stećke zapadne Hercegovine, Kupreškog i Duvanjskog polja te kako je u narednom periodu u planu postavljanje i izložbe stećaka cijele Bosne i Hercegovine.

Foto 6

Foto 3

Foto 9

Foto 1