13 Februara, 2024

Inicijativa ministrice Vlaisavljević: „Barlov i Zulfić moraju imati osiguranu punu finansijsku podršku za predstojeća najveća takmičenja i Paraolimpijske igre 2024.“

Na inicijativu ministrice Sanje Vlaisavljević, danas je u Federalnom ministarstvu kulture i sporta organiziran sastanak s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenanom Magodom, trenerom Plivačkog kluba „Spid“, Amelom Kapom i pomoćnikom ministrice u Sektoru za sport, Adnanom Džindom.

Naime, nakon prošlosedmičnog prijema u Ministarstvu paraplivačkih reprezentativaca Bosne i Hercegovine, Ismaila Barlova i Ismaila Zulfića, koji su u proteklom periodu ostvarili izvrsne sportske rezultate, te vrijedno treniraju za predstojeću takmičarku sezonu i Paraolimpijske igre, ukazala se potreba za finansijskom podrškom kako bi uspjeli realizirati predstojeća sportska takmičenja.

Trener naših paraolimpijskih plivača, Amel Kapo, prezentirao je planove za 2024. godinu, te Projekat „Takmičarska sezona 2024, Evropsko prvenstvo i Paraolimpijske igre Pariz 2024 – Ismail Barlov i Ismail Zulfić“.

Ministrica je istakla kako će Federalno ministarstvo kulture i sporta poduzeti sve korake kako bi dječaci najveća sportska takmičenja koja slijede, dočekali bez opterećenja u finansijskom smislu, a punu podršku, u ime Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, odlučio je pružiti i ministar Magoda.

Zaključak današnjeg sastanka je da je dogovorena finansijska podrška za pomenuti Projekat, što podrazumijeva cijelu takmičarsku godinu, a bit će upućena i inicijativa Gradu Sarajevo i Gradskom vijeću da kroz odluku omoguće besplatnu upotrebu Olimpijskog bazena Otoka Ismailu Barlovu i Ismailu Zulfiću, koji je neophodan u njihovom procesu priprema za najznačajnija paraolimpijska takmičenja.

Bazen je pod ingerencijom Grada, te se odlukom najuspješnijim paraolimpijcima može omogućiti besplatna upotreba bazena i na taj način ohrabriti zlatne momke da donesu novo zlato, ovog puta iz Pariza.

Ministrica Vlaisavljević i ministar Magoda su dogovorili i sljedeće korake kako bi, kroz saradnju, pomogli najboljima.