22 Septembra, 2023

Federalno ministarstvo kulture i sporta obilježilo početak Evropske sedmice sporta

Federalno ministarstvo kulture i sporta organizovalo je danas svečanost povodom početka obilježavanja Evropske sedmice sporta koja se širom svijeta tradicionalno organizuje u periodu od 23. do 30. septembra.

Naime, s ciljem promovisanja sporta i fizičke aktivnosti, a pod sloganom „Be Active“ danas su se ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta okupili brojni bosanskohercegovački sportisti i poslali poruku o važnosti njegovog prakticiranja.

„Sretna sam što danas mogu stajati sa vama ovdje ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta i obilježiti još jednu Sedmicu sporta te nas tako približiti svjetskoj porodici koja slavi sport. A sport, šta je drugo nego primjer dobrog, lijepog, zdravog. Nekada davno, kada su počinjale Olimpijske igre, ratovi bi stali. Sport povezuje i ovi mladi ljudi ovdje treba da nas nauče da još više volimo i budemo uz sport.“

Adnan Džindo, pomoćnik ministrice za sport istakao je kako je Federalno ministarstvo kulture i sporta odlučilo dan prije zvaničnog obilježavanja Evropske sedmice sporta upriličiti ovu aktivnost sa ciljem da fokus bude na sportistima i na porukama koje oni žele poslati jer, kako je istakao „mi smo tu zbog njih“.

I taekwondo olimpijac Nedžad Husić, obratio se danas prisutnim gostima ispred Federalnog ministarstva kulture i sporta:  „Moja poruka vama, mladim sportistima i svim ljudima je da pružate maksimum u svemu što radite i  budete istrajni. Ponekad nećete postići željene rezultate, ali sigurno nećete biti na gubitku. Imat ćete novo iskustvo.“

Iz Odbojkaškog kluba „Centar Ort“, prisutnim gostima obratila se Tamara Češić: „Nadam se da ćete vi, roditelji, djecu usmjeriti ka sportu, jer to je ispravan put.“

„Ostavite mobitele i tablete, počnite se baviti sportom. Idealan trenutak je Evropska sedmica sporta“, poručila je za kraj najmlađa učesnica današnjeg događaja, sedmogodišnja Nasiha Pilavdžić, članica Skijaškog kluba Olimpik.

U današnjem programu obilježavanja učestovovali su i članovi Streljačkog kluba “Sarajevo” i Karate kluba “Ippon”.

Za muzički dio programa bila je zadužena sjajna Rudarska glazba iz Kaknja, koja je oduševila prisutne.

Bila je ovo prilika da se milionima sportskih profesionalaca, entuzijasta, stručnjaka i udruženja iz cijele Evrope u obilježavanju Evropske sedmice sporta pridruži i Federalno ministarstvo kulture i sporta, uz brojne bosanskohercegovačke sportiste te pošalje poruke motivacije.