9 Aprila, 2012

EURIMAGES FOND PODRŽAO FILM “CURE“ REDITELJICE ANDREE ŠTAKE SA 320.000,00 EURA

Film CURE Andree Štake, švicarske rediteljice bosanskog porijekla, podržan od strane Fondacije za kinematografiju u Sarajevu, dobio je i podršku Eurimages fonda Vijeća Evrope u iznosu od 320.000,00 eura.

Sredstva za ovaj projekat, koji se snima u koprodukciji Švicarske (OKO FILMPRODUCTIONS), Hrvatske (ŽIVA) i Bosne i Hercegovine (DEBLOKADA FILM), odobrena su na 126. sjednici Eurimages-a, održanoj od 6. do 10. marta 2012. godine u Luxembourgu. Film CURE jedan je od 16 projekata koji su podržani od strane Eurimages fonda na prvoj od četiri planirane sjednice u ovoj godini.

Sjednici na kojoj je donesena ova odluka prisutvovao je i Jovan Marjanović, predstavnik Bosne i Hercegovine pri Eurimages fondu, koji je istakao: “Nakon podrške filmu Mamac Aide Begić na prethodnoj sjednici u decembru 2011. godine, iz ovog uticajnog međunarodnog fonda podržan je još jedan bh. filmski projekat. To je prvi znak da se BiH kinematografija polako oporavlja od produkcijske krize, te jasno pokazuje direktne rezultate politike novog Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju, koji je krajem prethodne godine odlučio do potrebnog nivoa konkurentnosti dofinansirati ranije podržane projekte kao što je Mamac te donio nove kriterije ocjene kvaliteta projekata na osnovu kojih je na posljednjem konkursu podržan projekat Cure. Činjenica da je taj kvalitet prepoznat i u najjačoj međunarodnoj konkurenciji pokazuje da smo napravili dobar posao“.

Bosna i Hercegovina je članica fonda od 2005. godine, od kada je podržano preko 10 bosanskohercegovačkih filmova, sa preko 2 miliona eura.

{loadposition like}