27 Februara, 2014

EU Program ERASMUS + u 2014. godini – poziv za podnošenje projektnih prijedloga

{loadposition like}

Od 01. januara 2014. službeno je počela provedba novog programa Evropske unije u oblasti obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta – program Erasmus+. Bosna i Hercegovina, kao država potencijalni kandidat za članstvo u Evropsku uniju, ima pravo djelimično učestvovati u ovom programu.

Program Erasmus+ obuhvaća sve dosadašnje programe Evropske unije namijenjene obrazovanju, osposobljavanju, mladima i sportu, uključujući Program za cjeloživotno učenje (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), program Mladi na djelu te pet programa međunarodne saradnje (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i program saradnje sa industrijaliziranim zemljama). Važno je istači kako je prvi put uključena i podrška oblasti sporta.

Evropska komisija je objavila poziv za dostavu projektnih prijedloga , kao i Vodič za učešće u programu Erasmus+ http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/documents/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf

Mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine mogu učestvovati u projektima mobilnosti (kratke razmjene) te u Evropskom volonterskom servisu. Bilo koje javne ili privatne ustanove, organizacije i tijela aktivna u oblasti mladih iz BiH mogu učestvovati kao partneri (ne aplikanti) u ovom programu.

Rok za podnošenje prijava je 30. april 2014. godine.

Više informacija je dostupno putem linka: http://new.eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.C_.2013.362.01.0062.01.ENG

U okviru novog programa Erasmus+ sport predstavlja dio poznat kao Erasmus+ Sport. Njegovi ciljevi su rješavanje prekogranične prijetnje integritetu sporta, kao što su doping, namještanje utakmica, promoviranje i podržavanje dobrog upravljanja u sportu, promoviranje volonterskih aktivnosti u sportu, uključujući socijalnu inkluziju te jednak pristup sportu za sve. Bilo koje javne ili privatne ustanove, organizacije i tijela aktivna u oblasti sporta iz BiH mogu učestvovati kao partneri (ne aplikanti) u ovom programu.

Rok za podnošenje prijava je 15. maj 2014. godine. Aplikacije u elektronskoj formi će uskoro biti dostupne.

Pojedinci se ne mogu izravno prijaviti za dodjelu finansijske podrške, već se trebaju obratiti svojoj ustanovi, organizaciji ili udruženju, koje mogu podnijeti prijavu.

Također, detaljne informacije o EU programu Erasmus+ dostupne su na internet stranici: http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm