22 Maja, 2024

Dani evropskog naslijeđa na Šetnici kulture: Učenici Osnovne škole „Kiseljak 1“ iz Bilalovca oduševili publiku raznovrsnim programom

Nakon prošlosedmičnog nastupa učenika “Srednje muzičke škole Sarajevo”, danas su na šetnici ispred Ministarstva u sklopu programa obilježavanja „Dana evropskog naslijeđa 2024.“ nastupili učenici Osnovne škole „Kiseljak 1“ iz Bilalovca.

Predvođeni direktorom škole, Nerminom Merhemićem te nastavnicima Zijadom Hasićem, Admirom Šatarom, Zehrom Šljivo, Sadetom Hodžić, Fatimom Stomornjak i Eminom Đelilović, talentovani učenici i učenice  prezentirali su rad i aktivnosti škole, te dramsku, literarnu, likovnu i muzičku sekciju.

Na početku programa, brojne goste na šetnici pozdravila je federalna ministrica kulture i športa Sanja Vlaisavljević: „Kada vidim koliko mladosti je na šetnici, koliko vedrih lica i pozitivne energije je oko nas, osjećam se zaista sretno. Želim vjerovati da će današnji program Osnovne škole Kiseljak 1 biti povod i motiv svim drugim školama da učestvuju u našem programu. Vi ste motivacijska priča i pokazatelj ste šta znači uložiti maštu, kreativnost i veliki trud u sve ono što radite“, poručila je ministrica.

Gostima se obratio i direktor škole „Kiseljak 1“, Nermin Merhemić, te poslao poruku jedinstva, mira i zajedništva: „Hvala Federalnom ministarstvu kulture i sporta, hvala ministrici i njenim saradnicima na pozivu i prilici da pokažemo koliko vrijedno radimo u malom Kiseljaku. Našoj djeci samo treba pružiti priliku da pokažu svoje talente i tada sigurno neće ići nigdje iz naše lijepe Bosne i Hercegovine. Svakom djetetu treba pokazati koliko vrijedi i ono će to znati vratiti. Ne pravimo razlike i prihvatimo sve različitosti“, poručio je direktor Merhemić uručivši ministrici Vlaisavljević prigodan poklon škole iz Kiseljaka, te rječnik romsko-njemačko-bosanskog jezika koji su, kako je istakao direktor, napravili nastavnici i učenici ove škole.

Naredne srijede, 29. 5. 2024. godine, u goste Federalnom ministarstvu kulture i sporta dolaze učenici Srednjoškolskog Centra Hadžići koji će na šetnici prezentirati po čemu je njihova škola posebna.