21 Novembra, 2023

Dani evropskog naslijeđa 2023: Održan zajednički koncert horova Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo i Katoličkog školskog centra Sveti Josip Sarajevo na šetnici ispred zgrade Ministarstva

Zajedničkim koncertom horova Katoličkog školskog centra Sv. Josip Sarajevo i Prve Bošnjačke gimnazije Sarajevo danas je na šetnici ispred Ministarstva nastavljen program obilježavanja “Dana evropskog naslijeđa” u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.

“Dragi srednjoškolci i srednjoškolke, dobro nam došli. Ima li ljepšeg susreta od susreta dvije škole koje se spajaju kao mostovi, koje se vole…? Ove dvije škole će to danas i pokazati. Sretna sam što ćemo imati čast slušati ove sjajne, mlade ljude pod dirigentskim palicama njihovih profesorica. Neka ovo budu druženja za pamćenje, a ovo što ćete danas vidjeti je nešto na što svi trebamo biti ponosni. Ovo su jedine istinske zvijezde”, poručila je ministrica Sanja Vlaisavljević na početku današnjeg koncerta.

U prvom dijelu koncerta nastupili  su učenici Katoličkog školskog centra Sv. Josip. Sarajevo koji su, uprkos kiši, sjajnim izvedbama privukli veliki broj posjetilaca na šetnicu ispred Ministarstva. Hor koji broji 30 članova hora i 15 članova orkestra, nastupio je pod dirigentskom palicom voditeljice Zbora Ane Andrle – Imamović, profesorice Glazbene umjetnosti u Katoličkom školskom centru.

U drugom dijelu program, svojim izvedbama prisutne su oduševili učenici Prve Bošnjačke gimnazije Sarajevo, na čelu sa mentorkom, profesoricom Lidijom Bešo.

“Muzika je jezik strasti, a hor i orkestar sastavljene riječi koje zajedno pišu simfoniju naše zajedničke harmonije”, poručili su iz Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo.

I za kraj, udruženim snagama, učenici obje škole izveli su pjesmu “Sarajevo ljubavi moja” te oduševili  prisutne.