26 Septembra, 2012

DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA 2012.

„Stvaralačka kultura i vrijeme: zaštita pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine“, Sarajevo, 27. i 28. septembra 2012. godine

logoU organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta u Sarajevu će 27. i 28. septembra 2012. godine biti održana kulturna manifestacija DANI EVROPSKOG NASLIJEĐA (organizirana u saradnji sa sedam institucija kulture od značaja za BiH: Zemaljskim muzejem BiH, Umjetničkom galerijom BiH, Nacionalnom i Univerzitetskom bibliotekom BiH, Kinotekom BiH, Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH, Muzejem književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Historijskim muzejem BiH).

Riječ je o manifestaciji koja se od 1991. godine održava u mjesecu septembru u evropskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Evrope Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu. Izravan povod za osnivanje dao je projekt pod nazivom „Otvoreni dani kulturnih spomenika“ koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine, kako bi se širokoj publici pokazali spomenici koji im nisu dostupni.

Nakon niza uspješnih manifestacija održanih na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine (u Mostaru, Tuzli i Srebreniku, Vranduku, Kraljevoj Sutjesci, Visokom, Velikoj Kladuši, Bihaću i Cazinu, Čapljini, Počitelju i Stocu, Jajcu, Travniku i Donjem Vakufu, Sarajevu, Konjicu, Tešnju) Ministarstvo će ovogodišnju, 16. manifestaciju po redu, organizirati ponovo u Sarajevu. Višegodišnji projekat Vijeća Evrope ove će se godine održati na temu: „Stvaralačka kultura i vrijeme: zaštita pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine“.

b1plakat2012ehdmaliProgram ovogodišnjih DANA EVROPSKOG NASLIJEĐA bit će izuzetno bogat.

Prvog dana manifestacije održat će se:

Okrugli sto

Tema: „Naučno savjetovanje o pokretnom kulturno-historijskom naslijeđu i putevima komunikacija naslijeđem“:

I Teorijski dio : Značaj i putevi komunikacije pokretnog kulturnog naslijeđa,

II dio: Sagledavanje problema u praksi: Slika domaće prakse očuvanja i komuniciranja kulturnog naslijeđa i

III dio : Diskusija učesnika. Naučno savjetovanje će se održati u prostorijama Umjetničke galerije BiH sa početkom u 10.00 sati.

Cilj stručnog skupa je skretanje pažnje na značaj i stanje zaštite i čuvanja pokretnih dobara kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, kao važnog faktora državne, nacionalne i svake druge identifikacije Bosne i Hercegovine. Projekti zaštite pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa promoviraju prepoznatljivi bh. identitet u regiji i svijetu te spadaju među projekte od najveće vrijednosti za Bosnu i Hercegovinu, a samim time i Federaciju Bosne i Hercegovine. Tim povodom će učesnici naučnog savjetovanja podijeliti iskustva o tome na koji način učestvuju u očuvanju bh. kulturno historijskog naslijeđa te iznijeti primjere i teškoće sa kojima se u svom radu susreću u praksi. Rezultat rada naučnog savjetovanja bit će Deklaracija o važnosti pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini.

Povelja Federalnog ministarstva kulture i sporta za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine

U 18.00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH bit će upriličena svečana dodjela Povelja zaslužnim pojedincima i institucijama. Prvi put su povelje za zasluge u zaštiti kulturno-historijskog naslijeđa dodijeljene 2004. godine, a povod je bio uspješan završetak obnove Starog mosta u Mostaru. Dobitnici se biraju iz reda stručnjaka i institucija povezanih s izabranom temom za aktuelnu godinu. Za doprinos u očuvanju, konzervaciji i direktnoj prezentaciji pokretnog bh. kulturno-historijskog naslijeđa, ovogodišnji dobitnici Povelje su:

• Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine,

• Historijski muzej Bosne i Hercegovine,

• Gazi Husrev–begova biblioteka,

• Orijentalni institut u Sarajevu,

• Josip Pejaković.

Drugog dana manifestacije održat će se:

Program Mladi i naslijeđe provodi se u osnovnim i srednjim školama Federacije BiH i ima za cilj educiranje mladih o kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Ove godine u programu Mladi i naslijeđe učestvovalo je 50 osnovnih i srednjih škola. Pristiglo je preko 370 učeničkih likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova te veliki broj fotografija i maketa na temu: “Šta čuvaju naši muzeji”.

U Sarajevu će 27. i 28. septembara ove godine boraviti i učestvovati učenici i nastavnici iz 18 gradova FBiH (Srebrenik, Zenica, Grahovo, Visoko, Ljubuški, Jablanica, Bosanski Petrovac, Drežnica, Vareš, Cazin, Maglaj, Tuzla, Mostar, Bihać, Bosanska Krupa, Stolac, Kakanj i Sarajevo), gdje će prezentirati svoje najuspješnije radove i posjetiti sedam institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Program se prezentira i postavkom izložbe najuspješnijih radova u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, koji svjedoče o kreativnosti, znanju i ljubavi mladih za kulturno naslijeđe. U ovom muzeju će u petak, 28. septembra 2012. godine, u 11.00 sati, biti upriličena svečana dodjela diploma nagrađenim učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH.

{loadposition like}