28 Oktobra, 2016

DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA 2016

{loadposition like}

Dodjelom povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine zatvoreni Dani europskog naslijeđa u Olovu.

Okruglim stolom pod nazivom „Kulturno naslijeđe Olova i olovskog kraja“ u srijedu, 26.10.2016. godine, u hotelu Aquaterm nastavljena je manifestacija Dani europskog naslijeđa.

Zahvaljujući vrsnim predavačima, naše bogato kulturno-historijsko naslijeđe otvorilo je prozore i ponudilo svijetu sliku Olova kao destinacije sa neizmjernim kuturnim blagom i brojnim lokalitetima koje to bogatstvo svjedoče i čuvaju.

28102016 1

Nakon pozdravnih riječi federalne ministrice kulture i sporta, Zore Dujmović, o olovskoj prošlosti i kulturno-historijskom naslijeđu, govorili su eminentni stručnjaci i velika imena poput akademika Dževada Karahasana koji je u fokus izlaganja stavio jezičko i književno naslijeđe fra Matije Divkovića, prof.dr. Esada Kurtovića koji je prezentirao historijske prilike i društveni kontekst srednjovjekovnog Olova, mr Zijada Halilovića koji je govorio o iskustvima i aktivnostima u nominaciji i uvrštavanju stećaka na UNESCO listu svjetske kulturne baštine, mr Edina Bujaka koji je izlagao na temu „Sahranjivanje ispod stećaka“, mr Zvonka Martića, karmelićanina, koji je govorio o zabilježenim legendama i predajama olovskog kraja, mr Mirzaha Foče koji je prezentirao temu „Tradicionalni sakralni objekti od drveta u BiH (džamija Miljevići i stara Solunska džamija)“ i Boška Andrića koji je govorio na temu: „Oćevija – kulturološki fenomen“.

Nakon okruglog stola, na prigodnoj svečanosti uz prisutvo brojnih gostiju upriličena je tradicionalna dodjela povelja pojedincima i institucijama za izuzetan rad i doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Za nemjerljiv dopinos u oblasti očuvanja, zaštite, obnove i promoviranja bosanskohercegovčkog kulturno-historijskog naslijeđa ovogodišnji dobitnici povelja su: Ministarstvo civilnih poslova BiH, općina Olovo, općina Vareš i Boško Andrić.

Povelje je laureatima uručila federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, koja je iskazala svoje zadovoljstvo činjenicom da su Olovo i svi oni koji su učestvovali u realiziranju ovogodišnje manifestacije Dani Europskog naslijeđa i organizacijski i sadržajno u potpunosti opravdali ukazano povjerenje.

Svečanost zatvaranja manifestacije svojim nastupom uljepšale su članice gudačkog kvarteta Muzičke Akademije u Sarajevu.