3 Jula, 2017

22. Međunarodno “Kusamakura” haiku takmičenje u Kumamotu (Japan) – Poziv za učešće

{loadposition like}

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi s održavanjem 22. Međunarodnog “Kusamakura” haiku takmičenja u Kumamotu, Japan.

Haiku poezija je tradicionalna japanska poezija kratke forme, bazirana na pjesnikovom ispoljavanju emocija te opisu prirode ili jednog od godišnjih doba.

Takmičenje „Kusamakura“ haiku poezije se tradicionalno održava od 1996. godine u znak sjećanja na 100. godišnjicu dolaska uvaženog haiku pjesnika Natsume Sosekija u Kumamoto.

Ovo takmičenje nastoji da slavi romanopisca i haiku pjesnika Sosekija, kao i da podigne svijest o “Kumamotu i njegovom haikuu” na nacionalni nivo te da dalje razvija i njeguje haiku kulturu.

U toku je aplikacioni period za takmičenje 2017. godine, koje je otvoreno za sve zainteresirane.

Svaki učesnik može pristupiti takmičenju sa dvije neobjavljivane autorske haiku pjesme, uz priložen prevod na engleski jezik.

Za pobjednike takmičenja predviđene su novčane nagrade, a o rezultatima takmičenja pobjednici će biti obaviješteni početkom novembra 2017. godine.

Rok za prijavu je 11. 9. 2017. godine.

Aplikacioni obrazac, kao i sve dodatne informacije, dostupni su na internet stranici: http://kusamakura-haiku.jp/index_e.html