31 Oktobra, 2013

Završen projekat „ARCH – Stolac: Naslijeđe kao most između zajednica – Rekonstrukcija arhitektonskog naslijeđa u Stocu – Obnova i razvoj ratom razrušene zajednice“

{loadposition like}

Završen je projekat ARCH Stolac, koji je uz finansijsku podršku Evropske unije od 1.500 000 eura, implementiralo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Tim povodom u Šarića kući u Stocu je upriličena svečanost na kojoj su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva kulture i sporta, Evropske unije, Općine Stolac te brojni gosti.

Predstavnicima medija i gostima ovom prilikom su se obratili federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH/Ureda specijalnog predstavnika EU, Renzo Daviddi i načelnik Općine Stolac, Stjepan Bošković, koji su istakli izuzetan značaj ovog projekta u okviru kojeg su obnovljeni najznačajniji nacionalni spomenici u Stocu.

U sklopu projekta ARCH Stolac, koji je započeo 2009. Godine, obnovljeni su Stari Grad Vidoški, Šarića kuća, mostovi na rijeci Bregavi, te stolački mlinovi i stupe.

Nakon obraćanja zvaničnika, u Šarića kući je otvorena izložba fotografija nastalih na lokalitetima koji su obnovljeni u sklopu projekta ARCH Stolac, a potom je organiziran i obilazak rekonstruiranih objekata.

FOTOGALERIJA: