2 Oktobra, 2014

U Konjicu zatvoreni Dani evropskog naslijeđa

{loadposition like}

Manifestacija „Dani evropskog naslijeđa“, koju tradicionalno organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta, završena je jučer, prigodnom svečanošću u Bosanskoj sobi Doma kulture Konjic.

Ovom prilikom brojnim gostima su se obratili federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan i načelnik Općine Konjic, Emir Bubalo, koji nisu krili zadovoljstvo što je Konjic jedan od gradova domaćina manifestacije Dani evropskog naslijeđa.

{loadposition 02102014-1}

 

„Dani evropskog naslijeđa je manifestacija koja je 1991. godine utemeljena od strane Vijeća Evrope uz podršku Evropske zajednice u Starzburu. Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kuturna naslijeđa evropskih zemalja, dio značajnog kulturnog naslijeđa. Zadovoljstvo nam je što ove godine, kroz Dane evropskog naslijeđa, možemo prezentirati i kulturno-historijskim naslijeđem izuzetno bogatu konjičku regiju“, istakao je ministar Kaplan.

U Domu kulture Konjic otvorena je izložba o stećcima, pripremljena kao promotivna aktivnost za kandidaturu stećaka na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Izložbu o stećcima, koji posebno karakterišu konjičku regiju, predstavila je uvažena arheologinja Lidija Fekeža-Marinović.

Prezentiran je i film o konjičkom drvorezbarstvu, koji je Federalno ministarstvo kulture i sporta pripremilo za potrebe nominacije konjičkog drvorezbarstva za UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa. Tradiciju drvorezbarstva, po čemu je ova regija naročito poznata, posebno njeguje porodica Nikšić iz Konjica. O izradi ručno rezbarenog namještaja i suvenira, po čemu je Konjic prije Drugog svjestkog rata bio posebno poznat, govorio je ovom prilikom Adem Nikšić.

U nastavku programa je bilo govora i o tradicionalnoj pjesmi – sevdalinci, a Mensura Bajraktarević je interpretirala sevdalinke „Ako želiš razgovora“ i „Il’ je vedro il’ oblačno“.

Učenici osnovnih i srednjih škola FBiH na manifestaciji Mladi i naslijeđe u Jablanici

U sklopu manifestacije Dani evropskog naslijeđa organiziran je i program „Mladi i naslijeđe“, a ovogodišnji domaćini učenicima osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH bili su Srednja škola Jablanica i Omladinski klub „Pod istim suncem“.

Tema ovogodišnjeg programa za mlade bila je „Dekorativna umjetnost u Bosni i Hercegovini“, a na konkurs Federalnog ministarstva kulture i sporta je pristiglo više od 400 likovnih, literarnih i dokumentarističkih radova osnovaca i srednjoškolaca.

{loadposition 02102014-2}

 

„Svi učenički radovi koji su pristigli na našu adresu posvjedočili su o iskrenoj posvećenosti i poznavanju kulturno-historijskog blaga naše zemlje. Stigle su brojne grafike, crteži, makete, eseji, fotografije, videozapisi… Kao i svake godine do sada, imali smo težak, ali i lijepi zadatak – izabrati najbolje“, izjavila je šefica kabineta ministra, Azra Lojo-Hajro.

U prostorijama Omladinskog kluba „Pod istim suncem“ postavljena je izložba radova, a najuspješnijim učenicima osnovnih i srednjih škola, na prigodnoj svečanosti, dodijeljene su diplome.

Diplome nagrađenim učenicima i zahvalnice nastavnicima uručili su načelnik Općine Jablanica, Salem Dedić i savjetnik ministra za kulturu, Osman Ćatić.

Posjetioci su imali priliku pogledati i video-rad o Jablanici, koji je nagrađen na manifestaciji Mladi i naslijeđe 2012. godine.