27 Januara, 2017

Sportski savez BiH proglasio najbolje sportaše u 2016.

{loadposition like}

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović je nazočila 72. izboru najuspješnijih sportaša i sportskih ekipa Bosne i Hercegovine, koji je održan 26.1.2017. godine u Narodnom pozorištu u Sarajevu u organizaciji Sportskog saveza BiH.

27012017 1

Judašica kluba Nippon Aleksandra Samardžić i karatist kluba Šampion Meris Muhović proglašeni su najboljim sportašima Bosne i Hercegovine u 2016. godini.

U konkurenciji paraolimpijskih sportova, najboljim sportašem u protekloj godini proglašen je Dževad Hamzić, član reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Titulu najuspješnijeg bosansko-hercegovačkog trenera osvojio je izbornik ženske karate reprezentacije BiH Miroslav Klepić, a u konkurenciji paraolimpijskih sportova izbornik bh. tima u sjedećoj odbojci Mirza Hrustemović.

Hrvatski športski klub Zrinjski iz Mostara proglašen je najuspješnijim klubom u muškoj konkurenciji, a titulu najuspješnijih u ženskoj kategoriji ponio je Stonoteniski klub Spin 2012. iz Sarajeva.

Nogometna reprezentacija BiH U-17 najuspješnija je državna reprezentacija, a u konkurenciji paraolimpijskih sportova za najuspješniju je proglašena reprezentacija u sjedećoj odbojci.

Također, dodijeljena su i posebna priznanja za ostvarene rezultate u proteklom olimpijskom ciklusu 2012. – 2016. koja su otišla u ruke atletičaru Amelu Tuki, judašici Larisi Cerić i odbojkašu Sabahudinu Delaliću.

I na ovogodišnjoj svečanosti dodijeljene su nagrade za “Životno djelo” koje su uručene: Josipu Brumecu, Petku Rradoviću, Vehbiji Tokiću, Izetu Jeliću, Bibiji Kerli, Želimiru Vučkoviću i Vladi Ragužu.

Inače, nagrade su dodijeljene u 19 kategorija, a kriteriji za izbor bili su plasmani na olimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima, regionalnim i državnim natjecanjima, a na osnovu prijedloga strukovnih saveza.