20 Oktobra, 2023

Široki Brijeg: Predstavnice Ministarstva Anita Vlašić i Mirela Milićević Šečić sudjelovale na konferenciji „Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine“

U organizaciji Društva za digitalizaciju kulturne baštine, a u partnerstvu s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Instituta za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba u Širokom Brijegu je 19. i 20. oktobra 2023. godine održana Treća međunarodna naučno-stručna konferencija  o temi „Digitalizacija, arhiviranje, očuvanje i promocija nematerijalne kulturne baštine“.

Konferenciju je u ime federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević službeno otvorila Anita Vlašić, savjetnica ministrice.

Mirela Milićević Šečić, stručna savjetnica u Sektoru za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu, sudjelovala je na prvom panelu izlaganjem o temi vođenja i ažuriranja Preliminarne otvorene liste nematerijalne kulturne baštine u Federaciji Bosne i Hercegovine koja se vodi u Federalnom ministarstvu kulture i sporta.

U radu konferencije učestvovala su brojna udruženja, prenositelji tradicionalnih oblika, institucije koje se bave evidentiranjem i dokumentiranjem nematerijalne baštine, te predstavnici federalnih, kantonalnih i općinskih tijela uprave.