19 Aprila, 2024

Savjetnica ministrice Emilija Pavićević na Završnom koncertu XXVI. Federalnog takmičenja učenika i studenata muzike

U četvrtak, 18. aprila 2024. s početkom u 18:30 sati u koncertnoj dvorani „Cvjetko Rihtman” održan je završni koncert XXVI. Federalnog takmičenja učenika i studenata muzike. Na početku koncerta prisutnima se obratio predsjednik Udruženja muzičkih i baletnih pedagoga u Federaciji Bosne i Hercegovine Mustafa Mujbegović koji je zahvalio svim učesnicima i najavio nastupe prvoplasiranih. U ime federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević obratila se Emilija Pavićević, savjetnica za organizaciju i strateško planiranje u oblasti zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

Govor prenosimo u cijelosti:

Kada se glazba uvuče pod kožu, ona ostaje tu cijeli život. Glazba nije samo umjetnost, nego i govor, pismo koje razumiju svi ljudi.

Dragi organizatori, članovi Udruženja glazbenih i baletnih pedagoga u Federaciji Bosne i Hercegovine, dragi nastavnici i prijatelji glazbe koji ste zaslužni za naš današnji susret, pozdravljam vas u ime Federalnog ministarstva kulture i športa. Organizacija ovakvog natjecanja koje se održava već 26 godina pothvat je koji najbolje govori o važnosti glazbe.

Čitajući poziv za ovaj događaj, bogatstvo je vidjeti da na natjecanju sudjeluje 31 glazbena ustanova, 552 natjecatelja i čak 73 člana žirija. Sretna sam kada vidim toliko talentiranih učenika osnovnih i srednjih škola te studenata glazbe koji neumorno pripremaju svoje nastupe i čine ponosnim sve nas.

Vjerujem da na putu kojim hodite često ima mnogo zapreka i da iziskuje različita odricanja, ali plodovi vaših nastojanja vidljivi su danas, ovdje, u prepunoj koncertnoj dvorani. Želim vam još mnogo uspješno ispisanih glazbenih poglavlja uz čestitke za ostvarene rezultate na XXVI. Federalnom natjecanju učenika i studenata glazbe. Radujem se skorom susretu s vama, nagrađenim i talentiranim umjetnicima u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i športa koje podržava i potiče vaša nastojanja.

Nakon obraćanja, uslijedio je koncert kao još jedan dokaz da muzika uistinu oplemenjuje i da su mladi ljudi koji su nastupali dostojni pobjednici ovogodišnje manifestacije.