19 Februara, 2013

Reakcija Federalnog ministarstva kulture i sporta na članak „Dok traje obnova nacionalnih spomenika u Stocu, ministar Kaplan se kiti tuđim perjem“ objavljen u Dnevnom Avazu

S obzirom na članak, objavljen u Dnevnom Avazu 18. februara 2013. godine, u kojem se navodi kako se „Dok traje obnova nacionalnih spomenika u Stocu, ministar Kaplan kiti tuđim perjem“, imali smo potrebu reagovati, te iznijeti činjenice koje su u tekstu izostavljene.

Prije svega, netačan je podatak da je na račun Federalnog ministarstva kulture i sporta uplaćeno 1,5 milion eura za obnovu i rekonstrukciju nacionalnih spomenika u centru grada Stoca. Evropska komisija koja je izdvojila sredstva za implementaciju ovog projekta provodi kompletne tenderske procedure za odabire izvođača kroz primjenu evropskih standarda. Dakle, novac se uplaćuje isključivo na račun izvođača radova, a to je u ovom slučaju firma „Neimari“ d.o.o. Dakle, informacija da je novac uplaćen na račun ministarstva u potpunosti je neosnovana.

Tačno je da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, pa samim tim i direktorica Amra Hadžimuhamedović, autor prijedloga projekta za obnovu nacionalnih spomenika u Stocu, ali projekat bi vjerovatno još dugo bio samo slovo na papiru da uposlenici Zavoda za zaštitu spomenika i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, nisu mjesecima pripremali tendersku dokumentaciju, odabrali lokacije za izvođenje radova i izvršili pripremu za provedbu tenderske procedure, a sve prema postavljenim uvjetima Evropske komisije. Dakle, nema potrebe da se neko „kiti tuđim perjem“ s obzirom da su aktivnosti Federalnog ministarstva kulture i sporta potpuno transparentne i javne.

Smatramo da ovakvi članci ne mogu i neće doprinijeti pomirenju, niti razvoju zajednice razjedinjene ratom, a što je i jedan od ciljeva zbog kojeg je Evropska komisija pokrenula ovaj projekat.

{loadposition like}