28 Novembra, 2023

Prvi put u Ministarstvu: Zajednički sastanak članova Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini (UHAKUD u BiH)

U Federalnom ministarstvo kulture i sporta 27. 11. 2023. godine, po prvi put je organizovan zajednički sastanak predstavnika Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini (UHAKUD u BiH), sa ministricom Sanjom Vlaisavljević.

Sastanku su prisustvovali članovi Uprave UHAKUDA-a, Marina Brzina i Vedran Vidović, te predstavnici Udruženja: HKUD fra Karlo Kujundžić, HKUD Zora Struge – Gorica, KUD Rudine župa Vidoši Livno, HKUD ,,Gromiljak” Kiseljak, HKUD “Tamburica” Koraće, Bosanska Posavina, Društvo za DTKB, HKD Napredak, podružnica Bugojno, HKD Napredak Kreševo, HKUD Rama, HKUD “Rodoč”, KUD “Stari hrast 2000” Novi Travnik, HKUD “Sv. Ante – Cim” Mostar, HKD “Napredak” podružnica Busovača, HKUD “Luke” Čapljina – Višići, KPD “Matija Gubec” Bakovici – Fojnica, HKD “Vrila”, HKD Napredak, podružnica Vitez, KUD Mokro, HKUD “Gromovnik” Novi Šeher iz Maglaja, HKUD Hercegovac i Udruga Davorija.

Ministrica Vlaisavljević poželjela je dobrodošlicu svim članovima Udruge te istakla kako je Federalno ministarstvo kulture i sporta tu da, u skladu s mogućnostima, podrži rad Udruge te istakla kako se nada da će ovakvih susreta u Ministarstvu biti više.

Na sastanku je razgovarano o poteškoćama i preprekama u radu Udruge, te planovima za predstojeći period s ciljem prezentacije hrvatske kulture, ne samo na lokalnom nivou, nego i na nivou cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Inače, glavni cilj pri osnivanju Udruge 2000. godine, bio je očuvanje nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Bosni i Hercegovini. Temljni cilj kroz godine djelovanja se širio i nadopunjavao, pa danas Udruga, osim što brine o očuvanju izvornih nošnji, rekvizita, muzičkih instrumenata i muzike, te plesa i običaja, ima cilj i promicanje, zaštitu i poticanje različitih kulturno-umjetničkih, naučnih i društvnih programa.