30 Maja, 2013

Predstavnici CIOFF-a za Bosnu i Hercegovinu u posjeti Ministarstvu

 foto 2

Ministar Salmir Kaplan sastao se sa predsjednicom CIOFF-a (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Arts) za Bosnu i Hercegovinu, Ankom Raič i predstavnicima manifestacija „Baščaršijske noći“ i „Dani kosidbe Kupres“, te su razgovarali o aktivnostima i planovima ove svjetske organizacije za očuvanje kulturne baštine.

Naime, manifestacije „Baščaršijske noći“ i „Dani kosidbe Kupres“ jedini su festivali iz Federacije koji su uvršteni u svjetski kalendar CIOFF-a, s obzirom da su dostigli i poštuju standarde međunarodnih festivala.

Ministar Kaplan je ovom prilikom istakako kako će festivali kojima je dodijeljen certifikat CIOFF-a, čime su priznati i na međunarodnom planu i ubuduće moći računati na podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Općine Kupres, Perica Romić, koji je istakao da je manifestacija „Dani kosidbe Kupres“ najznačajniji kulturni događaj u tom dijelu Bosne i Hercegovine, te da ima punu podršku Općine. Inače, CIOFF je od prošle godine zvanični partner UNESCO-a.

{loadposition like}