26 Decembra, 2023

Poziv za učešće u Inicijativi “Podmlađivanje politika” Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljen je poziv Sekretarijata Vijeća Evrope za prijavu mladih za učešće u inicijativi ,”Podmlađivanje politika” Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, koja će se održati u dvije sesije, od 26. do 28. marta 2024. godine i od 15. do 17. oktobra 2024. godine u Strazburu.

Od oktobra 2014. godine Kongres poziva mlade ljude iz različitih sredina – mlade aktiviste, omladinske radnike, studente, omladinske političke lidere – da učestvuju na njegovim sjednicama,  iznesu svoja mišljenja u debatama i razmjenjuju ih sa članovima Kongresa. Od 2016. godine, kao sastavni dio njihovog učešća, omladinski delegati su također bili obavezni da razvijaju svoje projekte na lokalnom i regionalnom nivou između sesija.

Kongres lokalnih i regionalnih vlasti želi kroz ovu inicijativu stvoriti prostor za dijalog između mladih delegata i lokalno i regionalno izabranih predstavnika i omogućiti mladim ljudima da izraze svoje stavove o pitanjima o kojima Kongres raspravlja.

Rok za prijavu je 7. januar 2024. godine.

Putne troškove i dnevnice delegata mladih snosi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti prema pravilima Vijeća Evrope, dok će smještaj osigurati i platiti organizatori.

Prijave za učešće u sesijama dostavljaju se putem online formulara:
https://forms.office.com/pages/responsepage.aspx?id=grBJPtViSUilsIbtUZKH0lDRdwDdW0xDpA4LXdihFt5UOFJUNjhSVThYWlY3WjNES0lYN1o4RVNGVC4u&origin=lprLink.

Sve dodatne informacije možete pronaći na linku:
https://www.coe.int/en/web/congress/-/call-for-applications-for-young-people-to-take-part-in-the-2024-edition-of-the-congress-rejuvenating-politics-initiative