4 Septembra, 2018

ODRŽANA PRESS KONFERENCIJA POVODOM KULTURNE MANIFESTACIJE DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA 2018.

{loadposition like}

04 09 2018 1

 

danieunas2018

DANI EUROPSKOG NASLIJEĐA 2018.
EUROPEAN HERITAGE DAYS 2018
2018. – GODINA KULTURNOG NASLIJEĐA
SPOJ PROŠLOSTI I BUDUĆNOSTI
LEPENIČKA DOLINA
KREŠEVO, KISELJAK, FOJNICA
12. i 13. 09. 2018.

 

Na konferenciji je najavljena 22. kulturna manifestacija „Dani europskog naslijeđa 2018“. Federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, objavila je da će se manifestacija održati u Lepeničkoj dolini od 12. do 13. 09. 2018. godine. U skladu s preporučenom temom Vijeća Europe „Naša baština: gdje se prošlost susreće sa budućnošću“, tema manifestacije Dani europskog naslijeđa u Federaciji Bosne i Hercegovine ove godine glasi Spoj prošlosti i budućnosti – Lepenička dolina. Cilj Federalnog ministarstva kulture i sporta je da ovogodišnjom manifestacijom skrene pažnju na bogatstvo, značaj, stanje, zaštitu i čuvanje dobara kulturno – povijesnog naslijeđa Lepeničke doline.

Prisutnima su se obratili i načelnici općina Kreševo, Kiseljak i Fojnica: Renato Pejak, Mladen Mišurić – Ramljak i Sabahudin Klisura, iskazavši radost i zahvalnost što će se ovogodišnja manifestacija održavati upravo na području Lepeničke doline.

Manifestacija Dani europskog naslijeđa je utemeljena od strane Vijeća Europe u Strazburu 1991. godine. Održava se u 50 europskih zemalja. Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem očuvanja, zaštite, i promoviranja kulturno – povijesnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio i zajedničkog kulturnog naslijeđa.