12 Septembra, 2023

Ministrica Sanja Vlaisavljević na sastanku s rediteljicom Jasmilom Žbanić nakon svjetske premijere serije „Znam kako dišeš“ na Filmskom festivalu u Veneciji

Ministrica Sanja Vlaisavljević sastala se danas u Ministarstvu s najnagrađivanijom bosanskohercegovačkom rediteljicom, Jasmilom Žbanić, nakon povratka ekipe serije „Znam kako dišeš“ sa Filmskog festivala u Veneciji.

Rediteljica Žbanić prenijela je ministrici impresije nakon svjetske premijere ove bosanskohercegovačke serije u sklopu glavnog programa jubilarnog 80. Filmskog festivala u Veneciji te govorila o procesu nastanka serije koju će od oktobra imati priliku pogledati i domaća publika.

Naime, ovo je prvi put da je jedna TV serija sa ovih prostora svjetsku premijeru doživjela u sklopu Venecija Film Festivala, a o uspjehu bosanskohercegovačke ekipe najbolje govori informacija da je „Znam kako dišeš“ jedna od dvije prikazane serije iz cijelog svijeta na ovoj prestižnoj filmskoj smotri.

Ministrica Vlaisavljević i rediteljica Žbanić prilikom današnjeg susreta razgovarale su i o budućoj saradnji, te konstatirale da su dijalog i kompromis neophodni u povezivanju svih filmskih radnika i udruženja u Bosni i Hercegovini te jedini način da se napravi iskorak u audio – vizuelnoj umjetnosti.

Ministrica Vlasaivljević još jednom je čestitala cijeloj ekipi serije „Znam kako dišeš“ te poželjela uspjeh u budućim projektima.