28 Juna, 2021

Ministrica Dujmović sudjelovala na tiskovnoj konferenciji u Zemaljskom muzeju

slika2 U povodu svečane promocije povodom dodjele certifikata za upis natjecanja u kosidbi trave na Kupresu  na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva koja će se održati 3.srpnja 2021.godine u Kupresu, u Zemaljskom muzeju u Sarajevu održana je tiskovna konferencija na kojoj je sudjelovala  Federalna ministrica kulture i športa, Zora Dujmović.

Natjecanje u kosidbi trave na Kupresu upisano je na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva na 15. zasjedanju Komiteta za očuvanje nematerijalne kulturne baštine koje je održano od 14.do 19.12.2020.godine. Običaj natjecanja u košenju trave na Kupresu je četvrti element nematerijalne baštine Bosne i Hercegovine koji je upisan na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nakon Zmijanjskog veza, Konjičkog drvorezbarstva i Branja trave ive na Ozrenu.

Ovo je primjer kako se napornim radom, predanošću, dobrom i širokom suradnjom kulturnog i političkog sektora postižu veliki uspjesi, uz napomenu kako u Bosni i Hercegovini ima još značajne kulturne baštine koja bi se trebala podastrijeti na uvid svjetskoj javnosti“, istaknula je ministrica Dujmović uz naglasak  da je put do ovakvog uspjeha bio težak te praćen  nizom opstrukcija koje su se uspješno prevazišle.

Na tiskovnoj konferenciji su sudjelovali i  Siniša Šešum, šef ureda UNESCO-a u BiH,  Matko Ćurković, predsjednik udruge „Kupreški kosci“ , Zdravko Mioč, načelnik Općine Kupres te direktor Zemaljskog muzeja, Mirsad Sijarić.

 

 slika2

slika1