19 Augusta, 2022

Ministrica Dujmović: SFF je nadmašio granice ne samo BiH, već i susjednih zemalja

Svrzina kuća

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović sinoć su u Svrzinoj kući u Sarajevu upriličili prijam povodom 28. Sarajevo Film Festivala.

Pozivu na prijam odazvale su se brojne uzvanice, predstavnici javnog, kulturnog, političkog i diplomatskog miljea, predstavnici Sarajevo Film Festivala, kao i predstavnici institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Premijer Novalić ovom je prigodom istaknuo da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine prepoznala Sarajevo Film Festival kao jedan od najboljih brandova Bosne i Hercegovine.

– SFF je vezan za cijelu Bosnu i Hercegovinu, ne samo za Sarajevo i Federaciju, a Vlada ovom događaju daje puni doprinos koji će se nastaviti i u budućnosti. Želimo nastaviti pružati podršku filmskoj djelatnosti, a to prije svega radimo preko kompanije BH Telecom koja ima masivne, izdašne programe za content program. Naša izdavanja su povećana što ujedno ovu djelatnost čini održivom – rekao je premijer Novalić.

Ministrica Dujmović kazala je da je SFF nadmašio granice ne samo BiH, već i susjednih zemalja.

– Miro Purivatra sa svojim je timom u proteklih 28 godina podigao Festival na razinu na kojoj nam mogu pozavidjeti mnogi drugi festivali s dužom tradicijom. Vlada FBiH prepoznala je rad umjetnika, filmskih radnika koji svoju djelatnost obavljaju na području FBiH i svoj posao rade kvalitetno, te povećala svoju potporu – navela je ministrica Dujmović.

Dodala je da treba prepoznati sve dobro što je SFF donio Sarajevu i regiji u smislu da svi u ovom periodu rado dolaze u Sarajevo i oduševljeni su onim što mogu vidjeti.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović smatra da se SFF ove godine vratio punom sjaju, na razinu od prije pandemije, te da je kod gostiju i publike izražena „velika žeđ za filmom”.

Dodao je da Festival već godinama uživa veliku potporu Vlade FBiH putem Federalnog ministarstva kulture i sporta.

– To je dugogodišnja i dugoročna saradnja, Ministarstvo nam daje najveću podršku već godinama. Sve je to u skladu s mandatom Vlade i Ministarstva koji su dom Fondacije za kinematografiju, kao i drugih fondacija koje podržavaju kulturu i umjetnost – zaključio je Marjanović.

Svrzina kuća