11 Oktobra, 2013

Ministar Salmir Kaplan razgovarao sa predstavnicima norveške Općine Oppland o rekonstrukciji stolačkog Doma kulture

{loadposition like}

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, sastao se sa predstavnicima Općine Oppland iz Norveške, direktoricom Nansen centra za mir i dijalog, Ingunn Skurdal i direktorom sektora za obrazovanje ove općine, Sigmundom Hagenom.

Tema sastanka je bila mogućnost rekonstrukcije ratom razgrušenog Doma kulture u Stocu, koji posjeduje odlične uvjete za održavanje koncerata, predstava, filmskih projekcija i sličnih kulturnih događaja. Gosti iz Norveške, koji su ranije ostvarili saradnju sa predstavnicima Hercegovačko-neretvanskog kantona, istakli su ovom prilikom kako su stolačku regiju prepoznali kao izuzetno značajan region koji se može pohvaliti bogatom kulturnom baštinom, ali koji je nažalost ostao bez adekvatne lokacije za održavanje kulturnih manifestacija.

Ministar Kaplan je goste upoznao sa projektom rekonstrukcije Općine Stolac, koju Federalno ministarstvo kulture i sporta realizuje uz finansijsku podršku Evropske komisije, te podržao ideju da se, osim rekonstrukcije arhitektonskog naslijeđa, obogati i kvalitet kulturnog života Stočana. Projekat sanacija dvorane za kulturne manifestacije, istakao je ministar Kaplan, zasigurno bi značajno tome doprinio.

Ministar je obećao da će Federalno ministarstvo kulture i sporta podržati projekat rekonstrukcije u skladu sa mogućnostima, te pripremiti pismo preporuke Vladi Norveške, koja bi trebala finansirati projekat, vrijedan oko 500.000 KM.