16 Jula, 2014

Ministar Salmir Kaplan potpisao Ugovor o finansiranju sa predstavnicima Sarajevo Film Festivala i East West Centra

{loadposition like}

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, potpisao je danas je u Federalnom ministarstvu kulture i sporta Ugovor o finansiranju sa predstavnicima Sarajevo Film Festivala i East West Centra.

Naime, na osnovu Javnog poziva „Podrška manifestacijama, programima i projektima kulture u Federaciji BiH od internacionalnog značaja“, odabrani su festivali koji će biti sufinansirani iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

Sredstva za festivale od internacionalnog značaja (990.000 KM) osigurana su iz Transfera za kulturu od značaja za Federaciju BiH, koji iznosi 1.550.000 KM.

„Posebno me raduje činjenica da u posljednje vrijeme bilježimo ogromne uspjehe u oblasti kulture i sporta. Iako su sredstva nedovoljna za realne potrebe u ovim oblastima, ponosni smo na značajne uspjehe sportskih ekipa i kulturnih projekata koje kontinuirano pomažemo“, istakao je danas ministar Salmir Kaplan.

Također je naglasio kako su uspjesi sportista i filmskih radnika, pokazatelji da nedostatna sredstva, kada se ispravno usmjere, ipak mogu značajno pomoći u ostvarivanju pozitivnih rezultata.

Za organiziranje ovogodišnjeg, 20. Sarajevo Film Festivala, Ministarstvo kulture i sporta FBiH izdvojilo je 300.000 KM.

Direktor festivala, Mirsad Purivatra, istakao je ovom prilikom kako su kultura i sport ono po čemu je Bosna i Hercegovina prepoznatljiva, te da će ovogodišnji Sarajevo Film Festival biti organiziran na najbolji mogući način, iako situacija nije nimalo sjajna.

„Slavit ćemo film i zemlju u koju ljudi rado dolaze“, rekao je Purivatra.

East West Centar će iz Budžeta dobiti 140.000 KM za realizirane programe u 2014. godini.

Direktor Haris Pašović na konferenciji za medije osvrnuo se na projekte koje je East West Centar organizirao u protekloj godini, među kojima su Sarajevska crvena linija u Istanbulu, muzičko-scenski performans „Stoljeće mira nakon stoljeća ratova“ i turneja s predstavom „Mujo, Suljo i Fata u svijetu spektakla“ u Crnoj Gori.

Inače, Iz Transfera za kulturu od značaja za Federaciju BiH izdvojeno je i 345.000 KM za podršku manifestacijama, programima i projekatima kulture od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine, a rezultati će biti objavljeni narednih dana.

Federalno ministarstvo kulture i sporta sa 5.290.000 KM podržava nezavisnu bosanskohercegovačku produkciju iz oblasti kulture, što je posebno značajna suma s obzirom da, nažalost, drugi nivoi vlasti u ovu svrhu izdvajaju mnogo manje ili ništa sredstava.