6 Decembra, 2017

Konjičko drvorezbarstvo upisano na UNESCO Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva

{loadposition like}

Na 12. sjednici Međuvladinog komiteta za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa koja se održava od 4-9. 12.2017. godine na ostrvu Jeju u Južnoj Koreji konjičko drvorezbarstvo, nematerijalno kulturno dobro upisano je na Reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva.

Federalno ministarstvo kulture i sporta pružilo je punu potporu inicijativi za upis konjičkog drvorezbarstva na UNESCO Listu u pogledu stručno operativne pripreme nominacijskog dokumenta.

U saradnji svih zainteresiranih subjekata na području Konjica, lokalne zajednice drvorezbara, kulturnih institucija koje brinu o očuvanju nematerijalnog naslijeđa te predstavnika tijela uprave u Federalnom ministarstvu kulture i sporta sačinjen je nominacijski dokument konjičkog drvorezbarstva koji je prezentirao jasno izraženu spremnost za očuvanje tradicije drvorezbarenja kao dijela kulturnog identiteta stanovnika Konjica.

Drvorezbarenje ima dugu tradiciju na području općine Konjic, najstariji pisani zapisi koji potvrđuju njegovo postojanje stariji su od 150 godina.

Počevši od manjih predmeta kroz dugu povijest u konjičkim drvorezbarskim radionicama dosegli su vještinu izrade namještaja i cjelokupnih enterijera prepoznatljivih po ručno izrezbarenim motivima.

Ovim je drvorezbarenje postalo dio stambene kulture Konjičana te tradicije koja stvara osjećaj kontinuiteta i pripadnosti.

Za cijelu zajednicu, a posebno za svoje nositelje, ona predstavlja značajan faktor održivog razvoja. Srdačno čestitamo stanovnicima Konjica, drvorezbarima, nositeljima ove tradicijske vještine, ali i svima koji su dali doprinos njenog očuvanju kroz dugu povijest, kulturnim institucijama koje se brinu za promociju i afirmaciju drvorezbarstva.

Dijelimo sa vama ponos i zadovoljstvo što smo jedan dio bogatog kulturnog naslijeđa naše zemlje utkali u nematerijalno naslijeđe čovječanstva.