25 Aprila, 2015

Konjic: Ministrica Dujmović nazočila otvaranju Bijenala suvremene umjetnosti D-O ART Underground

{loadposition like}

Federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, nazočila je otvaranju trećeg ciklusa Bijenala suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground u Konjicu.

U Titovom atomskom skloništu, nekada vojnom objektu visoke tajnosti, radove su postavila dvadeset i četiri umjetnika iz Izraela, Albanije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Njemačke, Velike Britanije, Rusije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Umjetnici su ovaj put progovorili o periodu hladnog rata te njegovim posljedicama na današnjicu, ali i budućnost civilizacije.

Promišljanja su različita i upozoravajuća, prikazana kroz različite aspekte umjetničkog stvaralaštva.

Ministrica Zora Dujmović smatra da je Bijenale jako reprezentativna manifestacija koja Bosnu i Hercegovinu predstavlja u boljem svjetlu na europskoj i svjetskoj sceni te naglašava da su izložena umjetnička djela vrhunske vrijednosti.

Zvaničnom otvaranju Bijenala prisustvovale su brojne zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života BiH te diplomatskog kora.

Osim ministrice Dujmović, prigodnim govorima obratili su se Edo Hozić, direktor projekta Bijenala, Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH, Joseph Ostermayer, ministar kulture Republike Austrije, te Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a za BiH.