30 Januara, 2014

Kolekcija Ars Aevi će ponovo biti dostupna za javnost

{loadposition like}

Kolekcija Ars Aevi koja mjesecima stoji pod ključem u prostorijama Art Depoa centra Skenderija konačno će ponovo biti dostupna javnosti. Sporazumom, koji su potpisali federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i kantonalni ministar kulture i sporta Ivica Šarić, Sarajevo je napravilo mali korak u ponovnom postajanju kulturne prijestolnice.

“I ovih godina smo podržavali Ars Aevi, ali to nije bilo dovoljno za normalan rad i izlaganje eksponata. Bilo je dovoljno samo za plaćanje kirije kako bi ti eksponati ostali tu gdje jesu. Sporazumom se Federalno ministarstvo kulture i sporta obavezuje da će u 2014. godini finansirati rad Ars Aevija u iznosu od 100.000 KM kako bi ova lijepa djela konačno bila dostupna javnosti”, istakao je ministar Salmir Kaplan.

Veliki doprinos “buđenju” ove kolekcije i ponovnom oživljavanju ideje o izgradnji muzeja savremene umjetnosti dao je ambasador Italije u Sarajevu, Ruggero Corrias.

“Poznata je činjenica da je zbirka Ars Aevi jedna od najvrednijih i najvećih zbirki u jugoistočnoj Evropi. Nažalost ona je zatvorena u prostoru Skenderije i nije bila dostupna javnosti, učenicima, studentima, građanima, ali ni turistima koji su je željeli vidjeti. Nastala je iz velikog entuzijazma uposlenika i uz podršku italijanske vlade i Renza Piana koji je donirao most na mjestu gdje se muzej savremene umjetnosti treba izgraditi. Ovim sporazumom mi ćemo se obavezati da će kolekcija Ars Aevi biti dostupna javnosti”, rekao je gradonačelnik Komšić.

Direktor Fondacije Ars Aevi, Enver Hadžiomerspahić, zahvalio se gradonačelniku, ministrima, predsjedniku Fondacije Ars Aevi i medijima koji su pružali podršku i bili prijatelji ove fondacije.

“Planiramo da prostor bude otvoren svaki dan osim ponedjeljka, od 10 do 18 sati. Cijena ulaznica za odrasle osobe je 4 KM, a za djecu 2 KM. Kupovinom ulaznice građani će pomoći rad Ars Aevija. Prvi put pored kolekcija Milana, Venecije, Beča uključuju se djela kolekcije Podgorica i Istanbul koji do sada nisu bili postavljeni”, dodao je Hadžiomerspahić.

Ambasada Italije uložila je velike napore da se ovaj projekat opet pokrene, a ambasador u BiH traži način kako doći do sredstava potrebnih za izgradnju muzeja.

Otvorenje kolekcije ARS AEVI u prostorijama Art Depoa centra Skenderija planirano je za šesti februar.