16 Oktobra, 2023

Franjevački samostan Tolisa: Ministrica Vlaisavljević učestvovala na Međunarodnom naučnom skupu povodom 200 godina od osnivanja prve pučke škole u BiH

Federalna ministrica kulture i sporta, Sanja Vlaisavljević, učestvovala je na Međunarodnom naučnom simpoziju „Franjevci Bosne Srebrene i školstvo od početaka do kraja 20. stoljeća – povodom 200 godina od osnivanja prve pučke škole u Tolisi 2023. godine“, koji je 13. oktobra organizovan u Franjevačkom samostanu Tolisa.

Učesnike i posjetioce naučnog simpozija pozdravio je domaćin skupa fra Mario Jurić, gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa, naglasivši kako fratri i danas ulažu puno truda i napora kako bi svom puku pružili ne samo znanje, nego ih poučili i odgojili u vrednotama i vrijednostima koje su trajne i koje ostaju čak i kada znanje ishlapi.

U cijelosti prenosimo govor ministrice Sanje Vlaisavljević tokom simpozija:

„Škola nas uči da razumijemo stvarnost. Ići u školu znači otvoriti um i srce stvarnosti, u bogatstvu njenih aspekata, njenih dimenzija.“ Rekao je Papa Franjo.

Čast mi je biti danas ovdje s vama plemenitim povodom znanja i obrazovanja.

Škola nije tek puko mjesto stjecanja znanja. Ponekad čak nije ni to. Škola je mjesto koje ogledala pretvara u prozore.

Širom otvorene prozore iz kojih vidimo ne što nam se kaže da vidimo nego ono što nam se daje da vidimo naučeni da oči držimo širom otvorene.

Nekada davno 529. godine odlukom cara Justinijana u Antičkoj Grčkoj bile su zatvorene sve filozofske škole. Tada je počelo mračno razdoblje povijesti. Mrak i muk nad znanjem i podukom.

Desetljećima poslije u maloj Tolisi na sjeveru Bosne fra Ilija Starčević prepoznaje da su obrazovanje i školstvo bit napretka puka.

Njegova mudrost je bila uobličenje podučavanja kojeg je povjerio civilnom učitelju, Iliji Boričiću. 

Učitelja koji prvih stotinjak upisanih učenika nije vodio da uđu u kuću svoje mudrosti, nego učitelja koji ih je vodio do praga njihova uma.

Nije fra Iliji bilo jednostavno. Dozvola turskih vlasti je bila nužna. Bilo je nužno dovesti i učitelja iz Slavonije i preuzeti iz Hrvatske nastavni program rada. Slavonac za koju godinu odlazi iz Tolise a fra Ilija preuzima poučavanja ne zatvorivši civilna vrata škole.

I tako, godine su se nastavile nizati, a škola je bivala sve poznatija i značajnija.

Činjenica je da je baš tu nastao prvi matematički priručnik za prvi i drugi razred ili da kažemo malo izvornije „prvi račun“.

No ovaj matematičar i latiničar napisao je baš tu i Doček. Između ostalih stihova zapisao je riječima ukrase ovog kraja i ovu prigodu:

Ševa svečanom pjesmom zanosi kraj;

U dubokoj noći čuje se glasima bogati slavuj

Kako do zore izvija slatku ariju,

Po livadama razdragana stada trče, poskakuju,

I veselim glasovima zbore o novim radostima.

Dvije stotine godina poslije, danas i ovdje u magičnoj Tolisi upriličen je još jedan doček.

Doček onima koji štuju školstvo, koji slave znanje i neka ovo bude tek samo prvih dvije stotine! Sretno!

Međunarodni naučni simpozij zajednički su organizovali Franjevačka provincija Bosna Srebrena, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Zavod za povijesne znanosti u Zadru, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Sveučilište u Mostaru, Franjevačka teologija Sarajevo i Franjevački samostan Tolisa, a održan je pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora u BiH i supokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlade Županije Posavske te Grada Orašja.