U Federalnom ministarstvu kulture i sporta, potpisani su Ugovori o finansiranju pojedinaca iz Transfera za potporu mobilnosti umjetnika/ca sa:

  • Merimom Ivković, oblast likovna umjetnost
  • Anitom Martinac, oblast književnost,
  • Anilom Gajević, film
  • Amerom Softićem, književnost
  • Aidom Rešidagić, oblast muzika

Federalno ministarstvo kulture i sporta pokrenulo je prvi put Transfer za potporu mobilnosti umjetnika/ca.

Sredstva se raspoređuju putem Javnog poziva za finansiranje umjetnika/ca iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2023. godinu. Aplicirati na Poziv mogu punoljetni umjetnici sa prebivalištem u Federaciji Bosne i Hercegovine za projekte u oblasti likovne umjetnosti, književnosti, muzike, pozorišta i scene, plesa, stripa, fotografije, filma i dizajna. Potpora se dodijeljuje za troškove prevoza, kotizacije i smještaja unutar i izvan Bosne i Hercegovine.

S ciljem razvoja umjetničke scene u manje razvijenim sredinama sredstva se dodjeljuju i za potporu stvaralaštvu mladih i neafirmiranih umjetnika u različitim gradovima BiH i to za  izložbe, promocije, koncerti, predstave, audio-vizualne projekcije i slično. Na ovaj način će biti ostvareno povezivanje i umrežavanje umjetnika/ca s institucijama, udruženjima, fondacijama i drugim umjetnicima/cama iz iste ili srodne oblasti, kao i predstavljanje novih ideja, ali i razvoj umjetničke scene u manje razvijenim sredinama.