17 Septembra, 2014

Federalno ministarstvo kulture i sporta podržat će Narodno pozorište Mostar sa 60.000 KM

{loadposition like}

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan i v.d. direktora Narodnog pozorišta Mostar, Almir Mujkanović, potpisali su danas u Mostaru ugovor prema kojem se Narodnom pozorištu dodjeljuju bespovratna sredstava u iznosu od šezdeset hiljada maraka, a koja su namijenjena za plaćanje poreznih dugova nastalih još u 2009. godini.

– Zahvalio bih ministru Kaplanu bez čije pomoći ne bismo ni bili ovdje, prije bih rekao da bismo bili na ulici tražeći svoja prava, a ovako nam je dao mogućnost da nastavimo svoju borbu do konačnog rješenja finansijskih problema u Narodnom pozorištu – kazao je Mujkanović, dodavši kako ukupan dug ove kulturne ustanove iznosi oko 650 hiljada maraka.

Ministar Kaplan je istakao kako bi bez izmirenja ovog dugovanja od 60 hiljada maraka Narodno pozorište u Mostaru, nažalost, bilo s blokiranim računima i vjerovatno zatvoreno te da bi to bio dodatni veliki problem.

On je naglasio da su osnivači Pozorišta Hercegovačko-neretvanski kanton i Grad Mostar te da će Pozorište morati svoja prava i svoje probleme rješavati na nivou grada i kantona, dodavši kako viši nivoi, odnosno Federalno ministarstvo kulture i sporta, mogu pomoći ad hoc s nekim projektima.

– Federalno ministarstvo kulture i sporta je posljednje tri i po godine, a koliko se sjećam i ranije, podržavalo projekt “Mostarska liska”, a prije nekoliko godina je dodijelilo i sredstva za popravljanje krova na zgradi Pozorišta.

– U narednom periodu ćemo vidjeti ko će predstavljati više nivoe vlasti, ali ja se iskreno nadam, ko god da ih bude predstavljao, kad neka konkretna inicijativa iz Narodnog pozorišta u Mostaru dođe do viših nivoa vlasti, da će biti pozitivno riješena – kazao je ministar Kaplan.