2 Decembra, 2014

Federalni ministar Salmir Kaplan primio delegaciju Judo saveza FBiH nakon osvojenih medalja na Evropskom prvenstvu u Poljskoj

{loadposition like}

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, primio je danas delegaciju Judo Saveza Federacije Bosne i Hercegovine, nakon što su se Aleksandra Samardžić i Harun Sadiković sa Evropskog prvenstva za seniore do 23 godine, vratili sa dvije osvojene medalje.

Aleksandra Samardžić je osvojila bronzu u kategoriji do 70 kilograma, dok se Harun Sadiković, nakon osvojene srebrne medalje na kadetskom prvenstvu prije dvije godine, ovog puta u kategoriji seniora okitio bronzom.

Ministar Kaplan čestitao je mladim sportistima na vrhunskim rezultatima ostvarenim na međunarodnom planu, te obećao i ubuduće podršku Judo savezu FBiH, čiji sportisti već godinama nižu značajne uspjehe i prezentiraju Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu.

Selektor džudo reprezentacije Bosne i Hercegovine, Branislav Crnogorac, posebno je ponosan na bosanskohercegovačke džudiste, koji su u ovoj sezoni osvojili pet evropskih medalja.

Crnogorac je također istakao kontinuirano korektnu saradnju Judo saveza FBiH sa Federalnim ministarstvom kulture i sporta, koje godinama finansijski pomaže sportiste na njihovom putu do međunarodnih uspjeha.

Evropska vicešampionka, Larisa Cerić, te Aleksandra Samardžić i Harun Sadiković, zahvalili su ministru Kaplanu na dosadašnjoj podršci u njihovim naporima da ostvare zavidne rezultate, te obećali naporan rad i još mnogo medalja u budućnosti.

Inače, Federalno ministarstvo kulture i sporta u periodu od 2011. do 2014. godine, podržalo je Judo savez FBiH sa 294.750 KM. Također je upućen prijedlog Vladi Federacije BiH da se finansijski nagrade sportski rezultati Aleksandre Samardžić i Haruna Sadikovića, te njihovi treneri, Branislav Crnogorac i Arijana Jaha.