3 Juna, 2013

Federalni ministar kulture i sporta posjetio paviljon Bosne i Hercegovine u Veneciji

 

foto01

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, obišao je bosanskohercegovački paviljon na 55. Međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji i postavku The Garden of Delights, akademskog slikara Mladena Miljanovića, ovogodišnjeg predstavnika naše zemlje na prestižnom festivalu.

„Raduje me što Bosna i Hercegovina nakon deset godina pauze ponovo ima paviljon u Veneciji, što predstavlja značajan korak za bosanskohercegovačku umjetnost. Posebno me raduje podatak da je postavka našeg umjetnika Mladena Miljanovića, prema izboru italijanskog magazina Cultura Panorama, jedna od deset koje se posebno izdvajaju i koje svakako treba vidjeti na ovogodišnjem Venecijanskom bijenalu“, izjavio je ministar Kaplan, naglasivši kako je ovogodišnja, izuzetno uspješna prezentacija Bosne i Hercegovine u Veneciji, pokazatelj da je zajedničkim snagama entitetskih ministarstava kulture, kulturnih institucija iz oba entiteta i razumijevanjem državnog nivoa vlasti moguće ujediniti bosanskohercegovačku umjetnost i svijetu se pokazati u najboljem svjetlu.

Ministar je istakao kako Federalno ministarstvo kulture i sporta cijeni napore Muzeja savremene umjetnosti i Ministarstva prosvjete i kulture RS-a, da ovogodišnja prezentacija Bosne i Hercegovine u Veneciji, nakon dvadeset godina neriješenog problema biranja predstavnika za ovu prestižnu smotru, bude izuzetno reprezentativna i oduševi i najstrožije kritičare.

Ministar Kaplan je zajedno sa ministrom civilnih poslova BiH Sredojem Novićem, prisustvovao otvaranju izložbe Bijenale savremene umjetnosti D-O ARK Underground, kojom je na Venecijanskom bijenalu predstavljen jedini bosanskohercegovački bijenale savremene umjetnosti. Federalni ministar je posjetio i postavku ARS AEVI Collection in progress 1993-2013, čiji je cilj ukazati na impresivna međunarodna dostignuća Projekta ARS AEVI u dvadeset godina njegovog postojanja.

Sve postavke u Veneciji bit će dostupne javnosti do 24. novembra 2013. godine.

{loadposition like}