18 Aprila, 2024

Digitalna izložba Federalnog ministarstva kulture i sporta i Zavoda za zaštitu spomenika povodom 18. aprila – Međunarodnog Dana spomenika

Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika  povodom obilježavanja Međunarodnog dana spomenika 18. aprila 2024. godine priređuju izložbu fotografija, dokumenata i projekata iz vlastitog i poklonjenog arhiva.

Pridružujući se ovogodišnjoj ICOMOS-ovoj temi „Katastrofe i sukobi kroz objektiv Venecijanske povelje” predstavljamo izložbu „Kulturna baština – bezvremenska umjetnost”.

Digitalna izložba je izbor iz Arhiva fotografija i projekata Starih gradova i mostova koju su stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika od 1946. godine dokumentovali, projektovali i fotografisali u različitim fazama revitalizacije, konzervacije i restauracije spomenika kulturne baštine Bosne i Hercegovine.

Zavod za zaštitu spomenika s istim ciljevima pridružuje se ICOMOS-u, globalnoj organizaciji posvećenoj promociji teorije, metodologije i naučnih tehnika na očuvanju arhitektonskog i arheološkog naslijeđa  promovišući očuvanje spomenika kao historijske dokaze i umjetnička djela na trajnoj osnovi.

Obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i lokaliteta, još jedna je prilika da podignemo svijest o značaju očuvanja naših spomenika.

Sretan nam Dan spomenika!

Izložbu možete preuzeti/pogledati u nastavku:

Digitalna izložba “Kulturna baština – bezvremenska umjetnost”