16 Marta, 2018

Deveti poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (Rok za dostavu projekata: 16. 4. 2018. godine)

{loadposition like}

Deveti poziv za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (Rok za dostavu projekata: 16. 4. 2018. godine)

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi sa objavljenim devetim pozivom za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz UNESCO Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD), kao i u vezi s novom inicijativom pod nazivom „Mlađe od 40 osnažene: preduzetnice jačaju digitalne kreativne industrije” (U40 Empowered: Women entrepreneurs powering the digital creative industries).

Cilj Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD) je promoviranje održivog razvoja i smanjenje siromaštva u zemljama u razvoju i nerazvijenim zemljama članicama te podsticanje stvaranja dinamičnog kulturnog sektora. Projekti koje podržava IFCD pokrivaju širok spektar aktivnosti, od izgradnje kapaciteta do analize i razvoja politika, podrške preduzetništvu i konsolidacije kulturnih industrija.

Također, prvi put objavljen je poseban poziv u okviru ovog Fonda kao dodatna podrška mladim preduzetnicama u digitalnim kreativnim industrijama pod nazivom „Mlađe od 40: Osnažene“. Sve projekte za konkurs „Mlađe od 40: Osnažene“ direktno će evaluirati nezavisni panel eksperata formiran od strane Fonda, koji će odabrati projekte, a konačni izbor odlučit će lično gospođa Sabrina Ho, mlada preduzetnica u oblasti kreativnih industrija koja je i pokretač ovog poziva. Poziv je kreiran s ciljem povećanja mogućnosti žena do 40 godina starosti da pristupe finansiranju, infrastrukturi, opremi i mogućnostima koprodukcije u digitalnim kreativnim industrijama.

Detaljnije informacije o Međunarodnom fondu za kulturnu raznolikost mogu se dobiti na internet adresi: http://en.unesco.org/creativity/ifcd kao i informacije o projektima koji su do sada podržani iz ovog Fonda: http://en.unesco.org/creativity/ifcd/projects

Tekst Konvencije 2005. može se preuzeti sa: http://en.unesco.org/creativity/convention/texts (original).

Rok za dostavljanje zahtjeva na on-line aplikacijsku platformu je 15. 4. 2018. godine. Na konkurs mogu aplicirati organi javne uprave, institucije i nevladine organizacije iz zemalja u razvoju koje su članice Konvencije, kao i međunarodne nevladine organizacije.

Za sva specifična pitanja u vezi sa konkursom, može se direktno obratiti i Sekretarijatu UNESCO-a i to na e-mail adresu: ifcd.convention2005@unesco.org