21 Oktobra, 2022

„Dani europskog naslijeđa 2022“ ove godine pod motom „Održiva baština“

Slika1

Federalno ministarstvo kulture i sporta tradicionalno će i ove jeseni, s ciljem zaštite, afirmacije i promocije kulturne baštine, obilježiti manifestaciju “Dani europskog naslijeđa 2022”, a ovogodišnje, 26. izdanje bit će organizirano pod motom “Održiva baština”.

Manifestacija „Dani europskog naslijeđa“ odlična je prilika da se prezentira bar djelić onog čime od osnivanja do danas raspolaže Zavod za zaštitu spomenika koji djeluje u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. Tako će ovogodišnja manifestacija započeti u Domu kulture u Žepču, 24. oktobra 2022. godine izložbom fotografija iz arhiva Zavoda za zaštitu spomenika „Stećci“, te originalnih crteža arhitekte Josipa Pospišila „Josip Pospišil – gradovi, motivi, detalji“.

Dan poslije, 25. oktobra, u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu bit će otvorena izložba crno-bijelih fotografija starih gradova i mostova, snimljenih 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća, koje će Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika prvi put prezentirati javnosti. Crno-bijele fotografije prikazuju stanje spomenika u vrijeme fotografiranja. Uz pomoć naših saradnika na terenu koristili smo i nove fotografije u kojima prezentiramo i trenutno stanje spomenika.

Posjetioci u Livnu imat će priliku pogledati reprodukcije fotografija kamenih mostova s lokaliteta  Arslanagića most u Trebinju, Kozja ćuprija kod Sarajeva, Most na Žepi, Most u Klepcima kod Čapljine, Most u Konjicu, Most u Kožetini kod Ustikoline i Rimski most na Ilidži, te starih gradova s lokaliteta Stari grad u Srebreniku, Stari grad Ostrožac u Cazinu, Stari grad u Ljubuškom, Stari grad Vidoški u Stocu, Stari grad Visoki, Stari grad Bobovac kod Vareša i Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša.

Nakon programa u Žepču i Livnu, „Dani europskog naslijeđa – Održiva baština“ bit će nastavljeni u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Mostaru.

Zepce i Livno plakati 001

Zepce i Livno plakati 002

Zepce i Livno plakati 003