16 Maja, 2019

Bijenale savremene umjetnosti u Veneciji: Ministrica Zora Dujmović na otvaranju bosanskohercegovačkog paviljona

1 1Federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović, prisustvovala je 58. Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji na kojem je, devetog maja, otvoren i bosanskohercegovački paviljon. Bosnu i Hercegovinu na tradiocionalnoj izložbi vizuelnih umjetnosti ove godine predstavlja rad „Zenica trilogija“, umjetnice Danice Dakić, na prijedlog kustoskog tima Anje Bogojević, Amile Puzić i Claudie Zini, koji je imenovala JU Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo.

Umjetnički projekat Danice Dakić bavi se bosanskohercegovačkom realnošću, istražujući povijesno, kulturno i industrijsko naslijeđe grada Zenice u poslijeratnoj BiH.

Bosanskohercegovački paviljon, koji je organizirao Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo, smješten je u Palači Francesco Molon Ca.    

Stručna komisija Federalnog ministartva kulture i sporta donijela je odluku o izboru Muzeja Ars Aevi za ovogodišnje predstavnike Bosne i Hercegovine na Bijenalu u Veneciji. „Uvjerena sam da smo ovim projektom kulturu Federacije BiH podigli na viši nivo i dali podsticaj za njen daljnji razvoj u našoj zemlji“, izjavila je ovom prilikom ministrica Dujmović, istakavši kako je iznimno ponosna na ovogodišnji projekat kojim je predstavljena Bosna i Hercegovine te naglasila da djela umjetnice Dakić govore mnogo više nego što je to moguće iskazati riječima.

Bijenale savremene umjetnosti u Veneciji, na kojem je predstavljeno 90 nacionalnih paviljona, bit će otvoreno do 24. novembra.

 1 1

2

3

4

5

6