3 Decembra, 2021

Baština u crtežu i kadru zasjala u Franjevačkom muzeju u Livnu

F1 25Izložba Baština u crtežu i kadru,  Zavoda za zaštitu spomenika Federalnog ministarstva kulture i sporta, otvorena je u četvrtak u prostorijama Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica u Livnu. U lijepom ambijentu, a u organizaciji spomenutih ustanova, izložene su i predstavljene fotografije Stećci – svjetska baština UNESCO-a te izložba crteža Josipa Pospišila Gradovi, motivi, detalji, koji se čuvaju u arhivu Zavoda.

 

Na otvorenju, nazočnima su se prigodnim riječima obratili ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica, Dražena Džeko, te direktor Zavoda za zaštitu spomenika, Ante Vujnović, a izložbu je otvorila ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije, Gordana Nakić. Program je glazbenim izvedbama na gitari uveličao poznati livanjski glazbenik Lado Džaja.

Svi oni koji će ovih dana posjetiti izložbu, moći će vidjeti fotografije srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika (stećaka) koji su svjedoci srednjovjekovne umjetnosti na ovim prostorima. Oni se pojavljuju od druge polovine XII. do početka XVI. stoljeća u jedinstvenom povijesnom kontekstu gdje se susreću kulture i tradicije europskog zapada, istoka i juga. Izložene fotografije su s lokaliteta:  Ravanjska vrata i Dvorišta Općina Kupres, Zvirići, Borje, Klobuk, Bijača, Pržine i Donja Bijača Grad Ljubuški, Eminovo selo i Sarajlije Općina Tomislavgrad, Ledinac, Općina Grude,  Barevište, Jelinak, Grovište i Biograci Grad Široki Brijeg, snimljene 70-ih  i 80-ih godina prošloga stoljeća. Uz fotografije stećaka, posjetitelji će moći vidjeti i crteže Josipa Pospišila, arhitekte koji je ostavio neizbrisiv trag u graditeljskom naslijeđu Bosne i Hercegovine, zanimajući se posebno za ono autohtono i tradicionalno u bosanskom pučkom graditeljstvu, a to je Bosanski stil.

 

F1 25 F5 25

F3 25

F2 25

F4 25