24 Novembra, 2017

Antička Olimpija: Godišnji simpozijum mladih o svjetskom kulturnom naslijeđu, 19 – 23. 4. 2018. godine

{loadposition like}

Federalnom ministarstvu kulture i sporta, posredstvom Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, dostavljena je informacija u vezi s Godišnjim simpozijem mladih o svjetskom kulturnom naslijeđu.

Evropski centar za otvorene inovacije, kulturu i nauku, u saradnji sa Međunarodnom konsultantskom grupacijom “Absolute Value”, a pod pokroviteljstvom Državne komisije Grčke za saradnju sa UNESCO-om, zvanično pokreće Godišnji simpozijum mladih o svjetskom kulturnom naslijeđu.

Simpozijum se organizira povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj, a održat će se u Međunarodnom Olimpijskom centru, u periodu od 19. do 23. 4. 2018. godine.

Simpozijum treba da doprinese ciljevima održivog razvoja (SDG) promoviranjem projekta “Edukacija 2030” fokusiranog kako na SDG 4.7. (edukacija civilnog društva) tako i na SDG17 (17 ciljeva održivog razvoja).

Na Simpozijumu mogu učestvovati svi profesori i učenici (stariji od 12 godina), slijedećih obrazovnih institucija: škole članice UNESCO projekta Mreža pridruženih škola (ASPnet), svjetske škole i škole članice I.B.O., univerziteti te obrazovne ili kulturne organizacije i udruženja iz cijelog svijeta.

Ciljevi Simpozijuma su:

  1. okupiti učenike iz cijelog svijeta kako bi se upoznali sa antičkom grčkom kulturom i civilizacijom,
  2. pomoći mladima da upoznaju i razumiju različite i drugačije kulture,
  3. omogućiti mladima da prezentiraju kulturu svoje države (materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu), da izlože svoje ideje i kulturnu raznolikost iskoriste kao snagu mira, sigurnosti i razvoja za sve.

Svi detalji Godišnjeg simpozijuma mladih o svjetskom kulturnom naslijeđu nalaze se na internet stranici: http://olympiayouthsymposium.com/