26 Juna, 2024

Ministrica Vlaisavljević na Otvorenju izložbe “Gabriel Jurkić – hommage ljepoti, in memoriam 1974. – 2024.”

Sinoć je u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica – Livno otvorena izložba “Gabriel Jurkić – hommage ljepoti, in memoriam 1974. – 2024.” u povodu 50. godišnjice smrti velikoga hrvatskog i bosanskohercegovačkog slikara Gabriela Jurkića, rođenog Livnjaka, koji je od 1956. do 1974. godine živio i radio u Franjevačkom samostanu u Livnu.

Na Otvorenju izložbe okupili su se brojni gosti iz društvenog i kulturnog života, ljubitelji umjetnosti i štovatelji Jurkićevog djela.

Federalna ministrica kulture i sporta obratila se prigodnim govorom.

„No jedno jeste dovršeno i nedvojbeno, da svako od nas koji odnekud dođe u livanjski kraj a prethodno se nagledao i nauživao Jurkićevih slika, krajolika neopisive ljepote i sklada – one ljepote i onog sklada koje Jurkićev kist prepoznaje kao Božansko djelo koje samo treba ponoviti u obrisima – sve što ovdje vidi, vidi očima besmrtnog slikara.

Nagledati se Jurkićevih slika znači nikada više svijet ne promatrati kao prije, kako god da smo to znali činiti.“ – kazala je, između ostalog, ministrica Vlaisavljević u nadahnutom govoru.

Nakon službenog otvorenja uzvanici su razgledali izložbu na kojoj su predstavljena neka od najboljih Jurkićevih umjetničkih radova, uključujući antologijsku sliku „U planinama” iz 1922. godine.

Posjetioci izložbe imaju mogućnost vidjeti i dosad neobjavljene slike ovog umjetnika, prikupljene od privatnih kolekcionara iz SAD-a, Hrvatske i BiH, a izložba se može razgledati do 28. jula ove godine.