19 travnja, 2024

Venecija: Savjetnica ministrice Anita Vlašić na svečanom otvorenju Paviljona Bosne i Hercegovine na 60. venecijanskom bijenalu

U četvrtak, 18. travnja 2024. godine u UNESCO-ovoj palači Zorzi u Veneciji svečano je otvoren paviljon Bosne i Hercegovine s projektom „Mjera mora” Muzeja moderne umjetnosti Sveučilišta u Mostaru autora Stjepana Skoke koji će, na prijedlog  Federalnog ministarstva kulture i športa, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na  60. Venecijanskom bijenalu.

Skokina „Mjera mora”, koja istražuje interakcije i odnose između čovjeka i mora, koristeći se morskim elementima kako bi preispitala granice i mjere suživota čovjeka i prirode, izvrstan je izbor za predstavljanje kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine široj međunarodnoj publici.

Prema riječima autora, projekt „Mjera mora” nastao je prije nego što je bila objavljena tema ovogodišnjeg Bijenala – „Stranci posvuda”: „Postavka Paviljona BiH bavi se našim mediteranskim identitetom koji je oblikovao priobalje i zaleđe. Jednostavno nam je bilo dosta tema rata, međusobnih sukoba, privatizacije i disfunkcionalnog društva, željeli smo afirmirati ljepotu kojom BiH obiluje i identitet mediteranskih zemalja kojima također pripadamo.“

Paviljon je službeno otvorila predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Borjana Krišto, a svečanosti su, pored domaćina, predstavnika Sveučilišta u Mostaru, nazočili brojni gosti iz političkog, akademskog i umjetničkog miljea Bosne i Hercegovine i Italije, uključujući ravnateljicu Ureda UNESCO-a u Veneciji i veleposlanicu BiH u Italiji. Ispred federalnog ministarstva kulture i športa svečanosti je nazočila Anita Vlašić, savjetnica ministrice.