5 Aprila, 2024

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević na muzičko-scenskom recitalu Pismo iz Lašvanske doline 30 godina poslije

U četvrtak, 4. aprila 2024. godine, u kongresnoj dvorani hotela „Central“ u Vitezu održan je muzičko-scenski recital u organizaciji Matice hrvatske Vitez, kojim je obilježena 30. godišnjica humanitarnog koncerta „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“, održanog u Domu sportova u Zagrebu.

U večeri prepunoj emocija, otpjevane su popularne pjesme posvećene Lašvanskoj dolini, poput „Zemljo naših pradjedova”, „Ne boj se sine”, „Bosno, zemljo” s albuma Ivo Jandrić benda, koji je snimljen 1994. godine pod nazivom „Pismo iz Lašvanske doline“ i koji zbog ratnih i poratnih zbivanja nikada nije promovisan u Vitezu do sinoć, 30 godina poslije.

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević čestitala je organizatorima na marljivom radu na organizaciji uistinu jedinstvenog događaja. U dirljivom obraćanju ministrica je kazala da se Srednja Bosna, predivno opisana u stihovima koje je otpjevao Ivo Jandrić, ima itekako čime ponositi, te je pozvala sve da svim srcem čuvaju zemlju i kraj koji im je ostavljen u nasljeđe.

Nazočnima se obratio i Jakov Križanović, koji je istaknuo osobitu vrijednost otpjevanih stihova, duboko utkanih u narod iz doline Lašve, te zahvalio Ivi Jandriću i njegovim kolegama, koji su nam podarili „Pismo iz Lašvanske doline“ prije 30 godina, te još jednu večer ispunjenu najljepšim osjećajima ponosa, domoljublja i ljubavi prema zavičaju i narodu.