11 Jula, 2023

Ministrica Sanja Vlaisavljević na konferenciji „Korak po korak do boljih politika prema mladima u Federaciji Bosne i Hercegovine“

Ministrica Sanja Vlaisavljević i pomoćnik ministrice za mlade, Adis Salkić, sudjelovali su na Konferenciji „Korak po korak do boljih politika prema mladima u Federaiji Bosne i Hercegovine“, koja je organizirana 10.7.2023. godine u hotelu Holiday u Sarajevu.

Konferenciju je, u okviru projekta G(a)rant mladih, organiziralo Vijeće mladih Federacije Bosne i Hercegovine, uz podršku instituta za razvoj mladih KULT.

Ministrica Vlaisavljević je, u uvodnom obraćanju prisutnima, istakla bitnost stvaranja ambijenta u Bosni i Hercegovini koji će mladima omogućiti sve potrebne uvjete za kvalitetan i prosperitetan život te stvoriti okružje da se, nakon putovanja i razmjene iskustava s vršnjacima iz drugih zemalja, požele vratiti u svoju domovinu. „Očekujemo da će u što skorijem roku biti načinjeni prvi koraci ka izradi Strategije za mlade u Federaciji Bosne i Hercegovine kao okvirnog dokumenta koji će pomoći svima nama da napravimo dobre, pozitivne promjene za mlade“, istakla je ovom prilikom ministrica Vlaisavljević naglasivši da će Federalno ministarstvo kulture i sporta i ubuduće nastaviti saradnju s Vijećem mladih Federacije Bosne i Hercegovine, uz zelju da se mladi iz cijele Bosne i Hercegovine ujedine u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Nakon prošlogodišnje,  prve Tematske sjednice Komisije za pitanja mladih, koja je iznjedrila niz zaključaka i preporuka u različitim oblastima s ciljem poboljšanja položaja mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine, Konferencija je bila prilika da se rezimiraju dosadašnja postignuća te razviju mogućnosti za njihovu daljnju implementaciju.