мај 16, 2024

Шетница културе: Учесници Одсјека за хармонику Средње музичке школе из Сарајева учествовали у наставку обиљежавања „Дана европског наслијеђа 2024“ испред Министарства

Федерално министарство културе и спорта наставило је програм обиљежавања “Дана европског наслијеђа 2024” на шетници културе испред Министарства, а данашњи гости, ученици Средње музичке школе из Сарајева одушевили су присутне репертоаром и врсним изведбама.

Ученици Бакир Кунић, Керим Смајловић, Азиз Мулахасановић и Мурис Купусовић, предвођени професорима Аленом Хоџићем и Алмиром Спахићем с Одсјека за хармонику у полусатном наступу извели су позната дјела.

Осим музичког дијела програма, фокус ове сриједе био је и на образовном програму „Млади и наслијеђе“, важном сегменту манифестације Дани европског наслијеђа који потиче младе генерације на чување, бригу и љубав за културно-историјско наслијеђе Босне и Херцеговине.

Наиме, Федерално министарство културе и спорта ће пружити прилику основцима, средњошколцима, а од ове године и студентима да своје вјештине, таленте и емоције које гаје према материјалном и нематеријалном културно-историјском и природном наслијеђу наше домовине, презентују кроз различите категорије, а овогодишња тема је „Путеви, мреже, везе“.

Отворен је јавни позив ученицима и студентима за судјеловање у Програму „Млади и наслијеђе“, а више о начину судјеловања и гласању открила је начелница Службе за научно-истраживачки рад Завода за заштиту споменика, Азра Лојо-Хајро: „Мени је припала част да вас обавијестим да је објављен Јавни позивј Програма Млади и наслијеђе 2024. године. Прошле године програм смо иновирали те су на поддомени Дани европског наслијеђа 2023 били постављени сви ученички радови. Посјетитељи странице гласали су за своје фаворите, а пристигло је укупно 11.800 гласова на основу којих су одабрани најбољи. Као и прошле и ове године ће сви радови бити постављени на wеб страници Министарства, на новој поддомени Дани европског наслијеђа 2024. те ће заинтересирани моћи погледати радове и дати свој глас најбољима. Бит ће награђена по три рада у пет категорија: ликовни, позоришни, музички, видео и литерарни радови, а осим награда публике од ове године и стручни жири бират ће најбоље“, нагласила је Лојо – Хајро.

Присутне госте поздравила је и министрица Сања Влаисављевић, те посебну добродошлицу пожељела ученицима и наставницима Завода за специјално образовање и одгој дјеце Мједеница Сарајево, сарајевске Гимназије Обала, Средњошколсколског центра Хаџићи, те цијелог В-3 радреда сарајевске Основне школе Муса Ћазим Ћатић: „Драги ученици и наставници, добро нам дошли. Неизмјерно ми је драго видјети вас на шетници. Ваши другари из Глазбене школе Сарајево свирају занимљив репортоар данас, па идемо уживати у њиховим изведбама.“

Програм „Дани европског наслијеђа 2024“ биће настављен и наредне сриједе, а гости Министарства бит ће ученици и наставници Основне школе Кисељак 1 из Билаловца који ће припремити програм те презентовати своју школу.