септембар 27, 2023

Телеграм саучешћа министрице Сање Влаисављевић поводом смрти чувеног ликовног умјетника Александра Саше Буквића

Федерална министрица културе и спорта, Сања Влаисављевић, упутила је телеграм саучешћа поводом смрти Александра Саше Буквића, чувеног ликовног умјетника и покретача ликовне групе Звоно.

„С великом тугом примила сам вијест о одласку драгог Саше, умјетника и оснивача групе Звоно чији се рад сматра пионирским на плану концептуалне умјетности у Босни и Херцеговини. Хвала му за све важне пројекте који су правили помаке на умјетничкој сцени. У име Федералног министарства културе и спорта и своје лично име, изражавам најдубље саучешће његовој породици, колегама и поштоваоцима његовог дјела“.

Саша Буквић рођен је 1949. године у Шапцу. Одрастао је и школовао се у Сарајеву, гдје је на Академији ликовних умјетности дипломирао на Одсјеку за вајарство.

Умјетнички искорак групе Звоно, чији је један од оснивача, подразумијевао је неконвенционално дјеловање и излазак у јавни простор, било да је ријеч о изложбама или перформансима које су радили и на фудбалским стадионима и на обалама ријека.

Паралелно сa радом у групи, Саша Буквић развијао је властити умјетнички израз те излагао самостално и сa групом на бројним изложбама у Југославији и ван њених граница.

Посљедњих година водио је галерију Звоно и активно учестовао у раду ЦКА Цхарлама.